Wittner Mária szerint 1956 nem "pingponglabda"!
2018. június 12. 17:49
Az egymással hadakozó jobbikosok és exjobbikosok az adok-kapok során az ’56-os forradalmi zászlót is belekeverték a torzsalkodásba. Ezzel kapcsolatban fogalmazott meg markáns véleményt Wittner Mária, 1956-os szabadságharcos és volt politikai fogoly.

Az utóbbi időben zajos és zavaros hírek érkeznek a Jobbik környékéről, belső zűrzavar, pártszakadás közeli állapot, volt ’56-osok elhatárolódása és kilépése tarkítja a korábban szélsőjobboldali húrokat pengető párt mindennapjait. Legutóbb Pongrátz András adott hangot elégedetlenségének, aki felszólította a pártot, hogy a baloldallal való paktálást követően ne hivatkozzon a bátyjára, Pongrátz Gergelyre. A Corvin köz 1956-os parancsnokának testvére szerint a Jobbik méltatlanná vált a forradalom és szabadságharc emlékéhez. Pongrátz az újonnan alakuló Mi magunk mozgalom zászlóbontásán, június 23-án kívánja átadni az ’56-os zászlót Toroczkai Lászlónak.

 

 

E megszólalás kapcsán kapcsán kérdeztük Wittner Máriát, aki az 1956-os eszme egyik zászlóvivője, korábban két cikluson keresztül (2006-2010, 2010-2014) parlamenti képviselő volt a Fidesz színeiben. Az ’56-os szabadságharcos és politikai elítélt rövid véleménye az, hogy

 

1956 nem pingponglabda, amelyet a pártok egymás között dobálhatnak, és felhasználhatnak politikai célokra. A forradalmat nem lehet egyéni célokra hasznosítani, hiszen nem pártok forradalma volt, hanem a nemzeté. A forradalom és szabadságharc eszméjét pedig egyetlen pártnak sem ajánlották fel.

 

Wittner szerint a hazaszeretetet sem lehet kisajátítani, hiszen az eszme mindenkié, nem szabad visszaélni vele. Ennek alapján a lyukas zászlót sincs joga senkinek egy párt vagy mozgalom javára felajánlani, mert azzal a nemzet rendelkezik.

Hírkereső

Szerző: admin