Itt vannak ’56 hóhérjai
2016. február 25. 16:41
Mintegy félezer olyan kommunista vezetőről tett közzé adatbázist csütörtökön a Nemzeti Emlékezet Bizottsága , aki részt vett az 1956-os forradalom elfojtásában, valamint az azt követő megtorlásban – közölte a bizottság elnöke az állami televízióban.

Földváryné Kiss Réka a kommunizmus áldozatainak emléknapján elmondta, hogy egy nagyszabású kutatómunka első eredményeit hozzák nyilvánosságra, és a szakma számára is sok újdonságot tartalmaz az adatbázis, amelyet folyamatosan bővítenek majd.

A gyűjtés a hatalom birtokosaira összpontosított: bírákról, állambiztonsági tisztekről, munkásőrökről, pártvezetőkről, valamint sortüzek vezénylőiről kerülnek ki adatok a honlapra.

A NEB elnöke hangsúlyozta, hogy óriási munkát végeztek intézményi összefogással. Össze kellett fésülni az elmúlt huszonöt év anyagait, ugyanis sok mindent feltártak már a múltból – tette hozzá.

Halálos ítélet

Földváryné Kiss Réka szerint a legnagyobb újdonság, hogy az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára segítségével elkészítették az állambiztonsági vezetők – mintegy 300 ember – pályaképét, valamint azon vizsgálótisztek életútjának feltérképezését is megkezdték, akik ügyei halálos ítélettel zárultak.

A NEB az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: „az összeállításban szereplők egy része a hatalmi struktúrából fakadóan, az általa betöltött funkció révén volt a megtorló gépezet működtetője, míg mások személyükben, közvetlenül is szerepet vállaltak a megtorlásban”.

A most közreadott portrésorozat csupán a kutatás első eredménye, amely további életrajzokkal egészül ki a következő hónapokban – írták.

NEB közlemény

 

 

 

Szerző: admin