Miért olyan kedvelt a rövid szőrű magyar vizsla?
2015. január 26. 21:51
Mi mindig is szerettük, illetve tisztelni tudtuk azokat az embereket, akik szeretik az állatokat. Nem véletlenül mondják azt is, hogy a kutya az ember legjobb barátja, illetve, hogy a legszeretetreméltóbb állat a világon.

Ezzel pedig nem is nagyon tudunk vitatkozni, hiszen védelmez minket, illetve a házunkat, ugyanakkor játékos is.

Ez utóbbi tulajdonsága pedig nagyon jól jön, ha van gyermek is a családban, mivel köztudottan a gyerekek imádják az állatokat, viszont az állatok is a gyerekeket. Ennek következtében pedig egyikük sem fog unatkozni. Nem mellesleg pedig vannak kifejezetten vadászkutyák is, amelyek alkalmasak kisebb vadak elejtésére, tehát ez esetben még helyettünk is dolgozhatnak, úgymond a napi falatokért vagy a trófeákért. Summa summarum, egy rendkívül hasznos és becsülendő állatról van szó. A hazánk neve pedig összefonódik egy népszerű kutya fajtával, mégpedig a rövidszőrű magyar vizsláéval. A következőkben erről szeretnénk megosztani lényeges információkat, érdekességeket.

A magyar nevét már említettük, angolul pedig Hungarian Short – Haired Pointing Dog-ként emlegetik. A származási helye, értelemszerűen Magyarország, valamint a fajcsoport besorolása VII. Vizslák és szetterek. Az eredetét tekintve vissza kell tekintenünk egészen a XV. Század környékére. Régi magyar fajta, amelyet az idő folyamán számos már kutyával is kereszteztek, első sorban angol sárga vizslákkal, de nem ritka a német pointerekkel és egyéb kopókkal is a keresztezés. Végül pedig sikerült kialakítanunk a fajtát és 1920-ban pedig el is kezdték a törzskönyvezését, valamint 1928-ban pedig a standardja. A hivatalos FCI bejegyzése pedig ennek a fajnak 1935-ben volt. A tenyésztése a második világháború után kezdődött, egy gödöllői tenyésztelepen.

Magának, a kutyának egyszerre van elegáns és izmos megjelenése is, a felépítése rendkívül jó, amelyhez harmonikus mozgás is párosul. Nem véletlenül tartják a vizslák között a legsokoldalúbbnak. Ha kell, akkor tud lenni vadász, családi kedvenc, illetve a gyerekek kedvenc játszótársa is. Ez első sorban köszönheti a rendkívül jó intelligenciájának, illetve a jó alkalmazkodóképességének is. Érzékeny és jó indulatú kutya, ennek következtében pedig a durva bánásmódot nem igazán szereti, illetve tolerálja. 

A gazdája számára valóságos szent és megtesz bármit neki. Meglehetősen könnyen tanítható, viszont a házőrzésre nem igazán ajánlott, mivel nagyon embercentrikus, tehát lehet barátkozni fog az idegen, betörővel is. Kissé boltozatos koponyával rendelkezik, amelyhez párosul egy feszes fej és egy egyenes orrnyereg is. A fülei közepes nagyságúak, illetve alacsonyan tűzöttek és a pofa közelében pedig lekonyulnak.

Rendkívül értelmes tekintetük van, eleven szemekkel. Harapás esetében a fogai ollószerűen záródnak, a mérsékelten hosszú nyaka ívelt, lebernyeg nélküli. A magasságánál hosszabb a törzse, a lágyékánál pedig egy kicsit lekerekített, a farka pedig alacsonyan tűzött. Általában ezt a negyedére szokták csonkolni, már ahol megengedett. A mellkasa a könyökéig ér, a bordái pedig szépen, szabályosan íveltek, mancsai oválisak és a lábujjai jól záródnak. Kedveli ugyanakkor a vizet is, illetve kiváló apportírozó is.

A súlya általában 19-24 kiló között szokott mozogni, a színe pedig általában vörösesbarna, illetve barnának és sötét sárgának az árnyalatai, továbbá kisebb fehér foltok a mellkason és lábvégeken szoktak lenni. 

Nagy Laura 

 

Szerző: admin