Meghalt Trencsényi László
2022. július 19. 14:31
Meghalt Trencsényi László, az 56-os Magyarok Világszövetségének elnöke – tudatta a család az MTI-vel hétfőn.

Az 56-os Magyarok Világszövetségének elnöke, Trencsényi László július 13-án halt meg. Temetése 2022. július 19-én lesz a nagykovácsi temetőben. A szövetség elnöke 88 éves volt.

A Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, Novák Előd közösségi oldalán emlékezett Trencsényi Lászlóra. Mint írta, a világszövetség elnöke „a Corvin közi szabadságharcosok emblematikus, megtörhetetlen alakja”.

Börtönévei letöltése után nélkülöznie kellett, mégis emelt fővel élt, s szervezte a Corvin közi megemlékezéseket minden évben, utoljára 2020-ban, amikor már a "Mi Hazánk Mozgalommal" közös rendezvényt tarthattunk ott, erőinket egyesítve – írta Novák Előd.

Trencsényi László korábban a Józsefváros.hu-n így emlékezett vissza a szabadságharcban eltöltött napjaira:

„1956. október 28-án érkeztem a Corvin közbe, ahol borzalmas látvány fogadott. Vidékről hoztunk teherautóval élelmiszert egy barátommal. Fegyveresen érkeztünk, nálam géppisztoly volt két tárral. Én akkor, 23 évesen már leszerelt katona voltam. Kora reggel értünk Pestre, a rádió hírei alapján nyugalomra számítottunk. Ehhez képest a Nagyvárad tér után orosz katonák mésszel leöntött, gúlába rakott holttesteinek látványa fogadott bennünket, a Kiliánhoz érve pedig lőni kezdtek ránk, úgy kanyarodtunk bemenekülve a Vajdahunyad utcába”.

Majd folytatta: „Olyan heves harcok folytak, hogy az utcán heverő halottakat sem tudták eltemetni. Két napra csatlakoztam a harcolókhoz. A kihirdetett tűzszünetnek nagyon örültünk, hiszen addig a harcolók statárium alatt álltak, de utólag nézve ez egy egyszerű politikai döntés volt.

Az oroszok addigra, a forradalom első szakaszában teljes kudarcot vallottak, érdekükben állt, hogy rendezzék a soraikat. Az élelmiszert leadtuk a Práter utcai raktárba, én akkor hazamentem. November 4-én, a rádióban közvetített segélyhívásra vissza akartam térni, de édesapám lebeszélt.

Úgy látta, nincs esélye a forradalomnak a szovjetek ellen, és neki lett igaza”.

- a szerk.

Szerző: admin