„Magyar ész” és „asszonyság” – Karikó Katalin váratlanul válaszolt Orbán Viktor vele kapcsolatos kijelentéseire
2021. január 5. 14:03
Karikó Katalin reagált Orbán Viktor szavaira.

Mint azt korábban a Blikk is megírta, Orbán Viktor vasárnap a Kossuth Rádió reggeli műsorában beszámolt a Karikó Katalinnal váltott szilveszteri telefonbeszélgetéséről, a részletről pedig videót is közzétett a Facebook-oldalán.

A felvételen „kisújszállási asszonyságnak” nevezte a világhírű tudóst, aki letette a Pfizer-BionTech koronavírus elleni vakcinájának alapjait.

A szerencsétlen szóhasználat miatt több ellenzéki politikus is bírálta a miniszterelnököt, mire Orbán sajtófőnöke, Havasi Bertalan az RTL Klub kérdésére később azt felelte, a miniszterelnök azért nevezte őt asszonyságnak, mert „uraságnak mégsem nevezheti” a Nobel-díjra esélyes magyar származású professzort.

Karikó Katalin most a Szeretlek Magyarországnak nyilatkozott az ügy kapcsán, reagálva Orbán Viktor szavaira.

Mint mondja, egy ismerőse biztatására nem akar bővebben reagálni: egy volt tanítványa szerint jobban teszi, ha figyelmen kívül hagy minden ellene szóló megnyilvánulást, illetve óva intették őt attól, hogy belekeveredjen mások vitájába, hiszen az ilyesmi hamar elül. Hozzátette: nem szeretne nyilatkozni „asszonyság-ügyben”, ugyanis úgy gondolja, bármit is mondana, végül nem Orbán szavain rágódnának az emberek, hanem azon, hogy ő maga miket mondott.

„Azt reméltem, hogy az, hogy magyar vagyok, egy kicsit összefogja az otthoni ellenlábasakat, és együtt örülnek, hogy országunkat jó fényben emlegetik, de hát én már ilyen naiv vagyok” – folytatta Karikó Katalin, aki kitért a miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésre is. A professzor szerint Orbán Viktor udvarias és tisztelettudó volt vele, érdeklődéssel fordult a munkája felé, illetve tanácsot is kért tőle.

„Örült, hogy a vakcina véget vet a járványnak. Elmondta, hogy az ország felkészült, és van elég -70°C fokos tárolási lehetőség. Nagy együttérzéssel beszélt a vírusfertőzésben elhunytakról és rokonaikról” – idézte fel a beszélgetést, majd rátért arra is, hogy mivel ő maga Amerikában él, így nem követi Magyarország politikáját, viszont – mint mondja – jó lenne, ha örülnének a honfitársai, hogy ő maga is magyar. Elmondta, hogy a minap írt neki egy magyar professzor New Jersey-ből, akihez rengeteg köszönő levél érkezett a beoltottaktól, ugyanis tudják róla, hogy magyar származású, ahogyan azt is, hogy a vakcinát egy magyar nőnek köszönhetik.

„Hát hadd örüljenek az emberek mindenfelé, sajnálom, hogy éppen az otthoniak nem tudnak örülni” – tette hozzá, majd azzal folytatta, kis túlzással kijelenthető, hogy – bár egy német professzor is közreműködött a munkafolyamatban – ez egy magyar vakcina, amelyben amerikai pénz és magyar ész van.

„Pardi Norbert volt, aki először publikálta azt (Drew Weissmannal és velem közösen), hogy a módosított mRNS jó vakcina. Pardi Norbertnek nagy szerepe van abban, hogy a módosított mRNS-ből vakcina lett. Norbert pedig magyar, kisújszállási. Úgyhogy igazság szerint őt is megilleti az elismerés” – fogalmazott, majd szót ejtett a BioNTech-nél dolgozó magyar kollégáiról, Boros Gáborról és Szabó Gáborról is, akik rengeteg munkát, időt és energiát áldoztak arra, hogy a vakcina ilyen hatásos legyen. A professzor azt sem felejtette megemlíteni, hogy a vakcina gyors elkészüléséhez természetesen sok ezer kutató és szakértő munkájára szükség volt.

Karikó szerint Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója gyorsan rájött, hogy a vírus elleni harcban mihamarabb lépni kell és azóta is megállás nélkül dolgozik. És persze, kellettek hozzá ők, azaz a tudósok is, akik olyan szintre hozták a kifejlesztett technológiát, hogy hamar lehetett alkalmazni.

Gondolatait ismét azzal zárta, hogy kiemelte: most egyáltalán nem túlzás kijelenteni, hogy a koronavírus elleni vakcina létrehozása magyar észnek köszönhető.

Blikk

Szerző: admin