„Szégyen”: 8 éve történt a vörösiszap-katasztrófa, büntetőjogi felelős még mindig nincs
2018. október 10. 18:13
Tíz éve történt a vörösiszap-katasztrófa, mely után hat évig tartó pereskedés végén a veszprémi bíróság felmentette a vádlottakat.

Az ügyészség fellebbezett, hatályon kívül helyezés történt. A győri ítélőtábla úgy ítélkezett, hogy újratárgyalják az ügyet. Győrben folyik az új elsőfokú eljárás, az év vége felé várhatóan ítélet születik.

Magyar György ügyvéd az ATV Start műsorában ezzel kapcsolatban elmondta, hogy érzése szerint valamiféle nyomás van, és elképzelhető, hogy másmilyen ítélet születik majd. Közölte, ő nem állítja, hogy politikai nyomásgyakorlás zajlik, ez csak egy érzés, de jó alkalom arra, hogy elmondják a hatalomgyakorlók számára, hogy semmi közük nincs az igazságszolgáltatáshoz.

„El a kezekkel az igazságszolgáltatástól!”- jelentette ki Magyar, majd úgy folytatta: tanulják meg végre, hogy a hatalmi ágak élesen el vannak egymástól különítve.

A bírói hatalmi ágnak és a kormányzási hatalmi ágnak semmi köze egymáshoz.

A bíró senki másnak nincs alárendelve, csak a jogszabályoknak, a bizonyítási anyagnak és a saját lelkiismeretének, tette hozzá. „Ha a közvélemény nyomása, vagy a politikusok megnyilvánulása befolyásolni képes a bíró objektív értékítéletét, akkor felesleges a bírói fórum függetlenség fenntartása" - fogalmazott. De itt emberi sorsokról van szó - jelentette ki.

Magyar György beszélt arról is, hogy ők a sértettek oldalát képviselték, és a polgári eljárás volt fontos számukra, amit meg is nyertek. Felhívta a figyelmet, hogy a polgárjogi felelősség relevancia és a büntetőjogi relevancia élesen elkülönül egymástól.

A kártérítésnek megvolt a jogalapja, miszerint a MAL Zrt. tevékenységi körébe beletartozott a katasztrófa, közölte az ügyvéd. A büntetőeljárásban a személyi felelősséget kell nézni, és azt, hogy a Btk. szerint valakinek a mulasztása bűnösségi eredményességű lesz-e, vagy sem, magyarázta.

Mint ismert, a bíróság azért nem találta felelősnek a MAL alkalmazottait, mert ők nem észlelhették a hibát. Állítólag az a bizonyos 10-es kazetta eleve rosszul volt tervezve.

Felmerült a kérdés: miért nem vonták felelősségre a tervezőt?

Magyar György azt mondta, ezt ő sem érti. 

Az tény, hogy ebben az új eljárásban újra csak a 15 alkalmazott felelősségét vizsgálhatják. Ha felmerül, hogy más is lehet felelős, akkor azzal szemben új eljárást kell indítani, csak azóta már egy kicsit elévült a cselekmény - jegyezte meg a jogász.

Említette, hogy a bűncselekménnyel okozott kárból fakadóan akkor juthatnak a károsultak pénzhez, ha valakinek a bűnösségét jogerősen megállapítja a bíróság.

"Szégyen az igazságszolgáltatásra nézve, hogy eltelt 8 év, és büntetőjogi felelősség tekintetében sehol sem állnak!" - tette hozzá Magyar György.

atv.hu nyomán

 

 

Szerző: admin