Gyurcsány felszámolta az MSZP-t: mindenki menekül a pártból
2022. június 30. 14:57
A szocialista pártot a teljes megsemmisülés fenyegeti, lehet, hogy önállóan indulva be sem jutna a parlamentbe.

A megszűnés szélére sodródtak az április 3-i választást követően a szocialisták.

A súlyos választási vereséget követően úgy tűnt, hogy Ujhelyi István lehet majd a párt egyik társelnöke, de az EP-képviselő váratlanul visszalépett a jelöltségtől. Egyelőre senki sincs, aki átvenné a lemondott Tóth Bertalan társelnöki posztját.

A párt támogatottsága egyébként már csak 1 százalék, tehát szinte mérhetetlen, minden bizonnyal ez is szerepet játszhatott Ujhelyi visszalépésében, nem akar ő a párt "felszámolóbiztosa" lenni. Közben a pártban már gyakorlatilag nem maradt vezetőképes ember, Gyurcsány szinte heti rendszerességgel visz el valakit a pártból. Jellemző, hogy miután Ujhelyi azt mondta, ő,az országosan szinte ismeretlen szombathelyi polgármestert támogatja, Nemény András gyorsan bejelentette, esze ágában sincs az MSZP elnökének lenni.

Ujhelyi István váratlanul bejelentette, hogy nem indul az MSZP társelnöki posztjáért, és erről tájékoztatta a szocialisták választmányát. Tóth Bertalan korábbi társelnök április végén szögezte le, hogy az őszi tisztújításon nem indul újra. Ujhelyi István akkor határozta el, hogy megpályázza a posztot.

A szocialista EP-képviselő akkor azt mondta: „amennyiben közösségünk többsége egyetért a párt radikális átalakításával, annak megvalósításában kész vagyok vezető szerepet vállalni, és ennek érdekében elindulni a tisztújításon a társelnöki posztért".

Akkor még arról is beszélt, hogy „Esély – Magyar Szociáldemokraták Pártközössége" lenne az MSZP új neve, ha megválasztják őt a párt tagjai.

A visszalépésével pár óráig úgy tűnt, hogy Nemény András szombathelyi polgármester lehet esélyes a társelnöki posztra. A városvezető azonban szerdán azt mondta, hogy korábban megígérte Ujhelyinek, hogyha társelnöki ambíciói lesznek, akkor először neki szól majd, de nem szólt az EP-képviselőnek.

Ujhelyi visszalépésével tehát tovább mélyült a baloldal egykori vezető erejében a vezetési válság. Azzal pedig, hogy Nemény sem vállalja a posztot azt jelenti, hogy újabb személy után kell néznie a szocialista pártnak. Egyébként nem meglepő, hogy senkinek nem kell a párt társelnöki posztjának a vezetése.

Egy friss felmérés szerint az MSZP összement 1 százalékos tömegpártra.

A katasztrofális mérési eredmény is hozzájárulhatott Ujhelyi lemondásához, mivel ennek alapján szinte nulla az esélye, hogy a szocialisták önállóan képesek lesznek EP-képviselőt delegálni az Európai Parlamentbe.

Mint ismeretes, a 2024-ben tartandó választáson 5 százalék a bejutási küszöb.

Újhelyi, látva a párt teljes eljelentéktelenségét, minden bizonnyal inkább Gyurcsányéktól remél majd bejutó helyet két év múlva.

Előtte számos vezető szocialista politikus gondolta úgy, hogy politikai karrierjét a stabilan növekedő Demokratikus Koalícióban folytatja, az átlépési hullam ugyan a választások előtt - vélhetően taktikai megfontolások alapján - megtorpant,ám az MSZP mélyülő szervezeti és politikai válsága miatt a jövőben újra felerősödik.

Az MSZP tíz év alatt elvesztette szavazóinak 95 százalékát, népszerűsége történelmi mélypontra került, a párt társadalmi beágyazottsága megszűnt, parlamenti és önkormányzati jelenléte ciklusról ciklusra csökkent.

A Gyurcsány Ferenc vezette DK részsikert ért el a választásokon abból a szempontból, hogy az ellenzéki oldalon a legnagyobb frakciója a parlamentben neki lesz, így minden baloldali pártnál nagyobb költségvetési támogatásra számíthatnak. Gyurcsány Ferenc egyértelművé tette, hogy a párt vezető helyzetéből eredően szeretné újra megerősíteni a baloldali együttműködést.

Ami itt már azt jelentené, hogy beolvasztja a többi pártot.

Egy ilyen helyzetben a mostani súlyos vezetési válság az MSZP-ben akár azon hangokat is felerősítheti, amelyek esetlegesen a két baloldali párt egyesítését szorgalmazzák.

Az szinte biztos, hogy az 1%-os MSZP-nek Gyurcsányék nem fognak helyeket juttani a következő európai parlamenti válszatáson.

Szocialista politikusoknak csak akkor lesz esélyük képviselői helyeket szerezniük országos és helyi szinten, ha teljesen beolvadnak a Gyurcsány-pártba. Ezt a folyamatot erősítheti, hogy a házszabály változása révén könnyebb lesz átülniük a szocialista képviselőknek azokba a frakciókba, amelyekkel közösen indultak a 2022-es választáson, így a Gyurcsány-pártba is.

Így verte szét Gyurcsány Ferenc az MSZP-t

Mint arról korábban beszámoltunk,az MSZP 2022-re az egyik legjelentéktelenebb párt lett a baloldalon, a szocialisták totális összeomlása azonban sok időbe tellett.

A pártot alaposan meggyengítette Gyurcsány Ferenc 2006-os őszödi beszéde, a rendőrterror és a Gyurcsány-Bajnai kormányok drámai megszorításai. 2010-ben az MSZP még a legerősebb ellenzéki párt volt, Gyurcsány Ferenc azonban fokozatosan bomlasztotta és építette le a szocialistákat, kezdve a Demokratikus Koalíció megalapításával, majd a szocialista képviselők kiléptetésével.

Mostanra eljutottunk oda, hogy az MSZP mindössze 10 mandátumot szerzett, a pártot pedig a teljes megsemmisülés fenyegeti, lehet, hogy önállóan indulva be sem jutna a parlamentbe.

hírtv.hu

Szerző: admin