Nagyon olcsón akart Munkácsy-festményt venni az állam, végül teljes árat fizetett
2019. január 9. 17:43
Az állam évek óta próbálta áron alul megszerezni a Munkácsy-trilógia utolsó darabját - végül a műgyűjtő Pákh Imre magyar származású amerikai műgyűjtő győzött.

A kormány megvásárolta Munkácsy Mihály "Golgota" című festményét - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője és Papp László, Debrecen polgármestere társaságában.

Gulyás Gergely közölte, a festményt 3 milliárd forintért vette meg a kormány Pákh Imrétől. 

3 milliárd forint az nagyjából 10,5 millió dollár - ez azt jelenti, hogy a hosszú évek óta tartó huzavona úgy ért véget, hogy az állam nagyot engedett a korábbi, 6 millió dolláros ajánlatából.

Éveken át háborúztak a Golgotáért - a műgyűjtő legyőzte az államot

A magyar állam 2015-ben vásárolta meg a kanadai Hamilton Galériától Munkácsy Mihály "Krisztus Pilátus előtt" című alkotását , a jegybank pénzéből. A trilógia másik darabja, az "Ecce Homo" a Déri Múzeum tulajdona - a harmadik darab, a "Golgota" eddig Pákh Imre magyar származású amerikai műgyűjtőé volt. Az állam régóta szerette volna megszerezni a Golgotát, azonban ezért eddig nem volt hajlandó 6 millió dollárnál többet ajánlani.

Pákh viszont jelezte, elismert aukciósházak szakértői 10 millió dollár körüli összegre becsülték a kép értékét, így esze ágában sincs azt 6 millióért elkótyavetyélni. Később egyébként kiderült, hogy maga is 7 millió dollárért vette a festményt. (Pákh Imre 2015-ben be is jelentette, elviszi a debreceni Déri Múzeumból a Golgotát.)

A kormány erre csattanós választ adott: elindította a festmény védési eljárását, ennek idejére az alkotás ideiglenes védettséget kapott, így nem lehetett kivinni az országból, és elővásárlási jogot is szerzett rá az állam.  Ekkor a "Golgotát" a tulajdonos letakartatta, így volt kiállítva a trilógia a múzeumban.

Pákh Imre bírósághoz fordult, több kör után idén tavasszal végül hatályon kívül helyezték azt a műemlékvédelmi határozatot, amely védetté nyilvánította a festményt - így a tulajdonos felszabadult a korábban említett kötelezettségek alól, kivihette volna az országból a festményt vagy el is adhatta volna másnak.

Úgy tűnik, a kormánynak nem maradt más választása, mint megadni a kért vételárat (sőt, többet is: korábban 9 millió dollárt kért a festményért Pákh Imre, most 10,5-öt kapott).

Gáspár András

 

Szerző: admin