Őt fogadta hétfőn Orbán Viktor a Karmelita kolostorban
2022. június 28. 11:39
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta George Friedman magyar származású, nemzetközileg elismert amerikai geopolitikai stratégát – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A találkozón megvitatták az elhúzódó ukrajnai háború, valamint a nyomában járó súlyos gazdasági válság legújabb fejleményeit. 

A beszélgetésen, melyen részt vett Csák János kulturális és innovációs miniszter, valamint Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is, George Friedman bemutatta "Vihar a csönd előtt" című új könyvét, amely Magyarországon az MCC Press gondozásában jelent meg.

George Friedman Budapesten született zsidó szülők gyermekeként. Családja a kommunista hatalom elől menekülve először Ausztriába, majd az Egyesült Államokba vándorolt ki.

Friedman világszerte számos katonai és kormányzati szerv munkáját támogatta tanácsadóként. 1996 és 2015 között az általa alapított Stratfor magánhírszerző cég és geopolitikai agytröszt elnöke volt.

A Stratfortól való távozása óta a hasonló profilú, szintén általa alapított Geopolitical Futures elemzőportált irányítja. Műveit több mint húsz nyelvre fordították le, magyarul számos könyve elérhető.

George Friedman 2016-ban arról beszélt, hogy olyan évszázad még nem volt, amely ne hozott volna nagy háborút, és ezt a 21. században sem ússzuk meg.

Azt mondta, az új háborúkat a feltörekvő erősek szokták kiprovokálni az addigi egyensúly kibillentésével, és akkor a leginkább veszélyes feltörekvőknek Japánt, Törökországot és Lengyelországot tartotta.

Úgy vélte, ezért a következő nagy háború jó eséllyel a Csendes-Óceán ázsiai részén, a Közel-Keleten vagy Kelet-Európában törhet ki. 

Propeller

 

 

Szerző: admin