76 külföldinek szereztek magyar útlevelet csalók
2021. január 11. 15:15
Egy bűnszövetség honosított magyar állampolgárok adataival juttatta be vevőit az EU-ba és az Egyesült Államokba. Két okmányirodai ügyintézőt is megvádoltak az ügyben.

Útlevél-hamisítók ellen emeltek vádat – derül ki a a Fővárosi Főügyészség közleményéből.

A bűnszövetség 76 külföldinek szerzett magyar útlevelet, két okmányirodai ügyintézőt is megvesztegetve közben.

A vádirat szerint egy 36 éves férfi 2015-ben állapodott meg Európai Unión kívüli, külföldi személyekkel, hogy pénzért segít nekik az EU és az Amerikai Egyesült Államok területére bejutni. A vevők olyan dokumentumokat kaptak, amelyek az ő fényképüket és ujjlenyomatukat, azonban uniós polgárok, honosított magyar állampolgárok adatait tartalmazták.

A vádlottak padján nyolcan ülnek majd a bíróságon, közülük hatra kértek letöltendő börtönbüntetést az ügyészek. Az egyik okmányirodai ügyintéző ellen 49 rendbeli hivatali vesztegetés elfogadása, továbbá ellene és a másik ügyintéző ellen hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítás és bűnszövetségben, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés miatt nyújtottak be vádiratot.

A közlemény szerint őket 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti. A bűnszövetség tagjai ellen embercsempészés, vesztegetés és közokirat-hamisítás, valamint hamis magánokirat felhasználása a vád tárgya, rájuk letöltendő börtönt kért az ügyészség.

Sok hasonló esetre derül fény korábban, 2019-ben például egy olyan ügyintéző ellen emeltek vádat, aki közel 200 hamis útlevelet állított ki. Két éve a Direkt36 és a Washington Post közös cikkben tárta fel, hogy komoly problémának látja az amerikai kormány a magyar útlevélkiadási rendszerben történt csalásokat, melyek miatt elgondolkodtak azon, hogy kirakják Magyarországot az Egyesült Államok vízummentességi programjából.

2018-ban azt írták, közel 700 külföldi jutott csalás útján magyar útlevélhez, akik előtt így megnyílt az út az Egyesült Államokba is.

hvg.hu

Szerző: admin