A magyarok szeretik az EU-t, de a rezsicsökkentést nála is jobban szeretik, a demokrácia pedig nem izgatja fel őket
2022. június 22. 17:13
Az Európai Parlament 2022. tavaszi "Eurobarométer" felmérésének eredményei szerint az európaiak csaknem 65 százaléka jó dolognak tartja az uniós tagságot.

Ez a legpozitívabb eredmény 2007 óta, amikor a megkérdezettek 58 százaléka vélekedett így – írja a Hvg.hu-n a EUrológus.

A magyar válaszadók nem sokkal maradtak el az átlagtól, 60 százalékuk szerint jó dolog EU-tagnak lenni, és csak 5 százalék szerint rossz, viszont több mint harmadunk nem is tudja, mit gondoljon erről.

Az oroszok közben jól ráfaragtak a háborújukra, az ukrajnai agresszorról mindössze a válaszadók 10 százalékának van kedvező véleménye, míg 2018-ban, a legutóbbi méréskor még 30 százalék vélekedett pozitívan ez ügyben. A magyaroknak az uniós átlagnál magasabb arányban szimpatikus Oroszország, de így is alig 17-nak.

Az európaiak 59 százaléka szerint a közös európai értékek – például a szabadság és a demokrácia – védelmének elsőbbséget kell élveznie akkor is, ha ez hatással van az árakra és a megélhetési költségekre.

A magyarok másképp gondolják. 67 százalékuk a megélhetési költségeket helyezi az első helyre, míg a demokratikus értékek csak 32 százalékuk esetében kerülnek a fontossági lista élére.

Ennél csak Bulgáriában ragaszkodnak jobban az alacsonyabb árakhoz.

Gazda Albert

 

Szerző: admin