A szakközépiskola ne legyen oktatási elfekvő!
2018. június 29. 17:01
Míg a szakgimnáziumoknál az idei jelentkezési adatok szerint megállt a népszerűségvesztés, addig a szakközépiskoláknál tovább romlott a helyzet.

A 2010 után a szakképzésből történő mintegy 46 százalékos forráskivonás, valamint az átgondolatlan reformok sorozatának keserű gyümölcse mára beérett: a meghirdetett több mint 50.000 helyre alig tizennyolcezer diák jelentkezett. 

Az iskolatípus kétségkívül nehéz helyzetben van, aminek kezeléséhez fokozott állami segítségre lenne szükség. A korai szelekciós mechanizmusok miatt brutálisan magas az alapvető tanulási- és szociális kompetenciákkal küszködő hátrányos helyzetű diákok aránya, a lemorzsolódási adatok pedig tragikusak.

A szakképzés gondjai komplex társadalmi problémákból fakadnak, amelyek megoldásával a kormányzat által előszeretettel közhasznú szupermennek gondolt szakközépiskolai tanárok egyedül kénytelenek szembenézni. 

A Jobbik szerint hiba volt a szakképzést egyoldalúan a gazdasági érdekcsoportok igényeinek alárendelni; azok rövid távú haszna helyett a társadalom hosszú távú érdekeit kellene szem előtt tartani!

A 21-ik századi, versenyképes szakképzéshez jobban átjárható, az ott tanuló diákok számára nem (zsák)utcát jelentő, magukkal hozott hátrányaik kiegyenlítésére sokkal több eszközzel rendelkező szakközépiskolákra lenne szükség. 

Ander Balázs, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke 

OS

 

 

 

Szerző: admin