Daganatfelismerő programmal nyertek a magyarok
2018. november 8. 15:48
Több mint kétszázan vettek részt a JUNCTIONxBudapest hackathonon. A rák felderítésére használható új eszköz kifejlesztése is helyet kapott a feladatok palettáján. Sokan képviselték rendkívül eredményesen Magyarországot is!

Több mint kétszázan vettek részt a JUNCTIONxBudapest hackathonon.

A csapatoknak két nap állt rendelkezésükre, hogy innovatív megoldásokkal álljanak elő a jövő piaci problémáira. A magyar versenyzők is remekül szerepeltek a nemzetközi mezőnyben, ahol még a rák detektálására is új eszköz született.

Október 19. és 21. között rendezték meg az eddigi legnagyobb magyar hackathont, a JUNCTIONxBudapestet. A versenyen fejlesztők, designerek és más szakterületekről érkező, vállalkozó szemléletű fiatalok töltötték meg a Millenáris Startup Campust egy teljes hétvégére, hogy olyan innovatív megoldásokat kreáljanak, melyek akár a mindennapjainkat is egyszerűbbé tehetik.

Az üzleti kihívások rendkívül sokszínűek voltak, mindenki megtalálhatta a saját szakterületének megfelelőt: mobilhálózat és blockchain gyakorlati hasznosítása, komplex matematikai problémák feloldása, óriási adattömegek valós idejű vizualizációja, de a rák felderítésére használható új eszköz kifejlesztése is helyet kapott a feladatok palettáján.

Mindezeket olyan neves vállalatok tolmácsolták a versenyzőknek, mint a Nokia, Transferwise, OTP Bank és a Varian, akik egyszerre voltak jelen mentor és szakmai zsűri szerepében is a helyszínen.

A nemzetközi megmérettetésen 40 különböző országból érkeztek versenyzők, de sokan képviselték rendkívül eredményesen Magyarországot is. Benke Sándor és Tóth Marcell a "Varian challenge" győztesei lettek daganatfelismerő programjukkal, amely a rák ellen folytatott küzdelemben nyújthat óriási segítséget az orvosok számára.

„Az általunk megalkotott program az MRI és CT-képeken felismeri a daganatokat, a tumorokat és más betegségre utaló jeleket is. Így az orvosoknak nem kell minden felvételt végig böngészniük” – fogalmazott Benke Sándor, aki jelenleg egyetemista, míg társa szoftverfejlesztőként dolgozik.

A Junction 2015-ben indult útjára Helsinkiből, és az elmúlt három év alatt nemzetközi hírnévre tett szert, mára Európa legnagyobb hackathonjaként tartják számon. A finn mentalitás itthoni bemutatására egy fiatalokból álló magyar IT közösség, a Tech Embassy csapata vállalkozott.

A szervezők magabiztosan állíthatják, hogy olyan újdonságot hoztak a magyar IT-s és technológiai világba, amire korábban még nem volt példa.

„A visszajelzések alapján kiemelkedő rendezvény volt ez mind a versenyzők, mind a partnerek számára. Olyan új projektek megalkotásának lehettek részesei az emberek, amelyek komoly üzleti lehetőségeket is rejtenek magukban a jövőre nézve. Mi, szervezők őszintén hiszünk benne, hogy a JUNCTIONxBudapesttel sikerült nyitottabbá tenni az embereket arra, hogy merjék próbára tenni magukat, tanuljanak, fejlődjenek, és használják fel programozói képességeiket komplex projektek megvalósítására” – nyilatkozott Gedai Bence, a Tech Embassy alapítótagja és ügyvezetője.

Hírkereső

Szerző: admin