Egyre nagyobb a lyuk a költségvetésen: májusra a tervezett hiány 83 százalékánál járunk
2022. május 9. 16:15
Egy hónap alatt bő tíz százalékkal, 326 milliárddal ugrott meg a magyar költségvetés hiánya.

Az államháztartás központi alrendszere április végéig 2635,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Ezen belül a központi költségvetés 2669,7 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 52,8 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 18,7 milliárd forintos hiányt értek el – közölte szűkszavú közleményében a Pénzügyminisztérium. 

A hazai kiadások kapcsán kiemelhető, hogy a nyugellátásra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést.

A tárca közleményében hangsúlyozza, hogy a háború által okozott kiszámíthatatlan világgazdasági környezetben meg kell őrizni Magyarország stabilitását, ezért a kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett.

Megismételték az Európai Bizottságnak április végén benyújtott Konvergencia Program legfontosabb pontjait is, miszerint a PM számításai szerint 2022-ben 4,3 százalékos lehet a gazdasági növekedés, a GDP 76,1 százalékára csökken az államadósság, valamint hogy 4,9 százalékos költségvetési hiányt tart valószínűnek erre az évre.

A kampány átírt mindent

Ezzel a tárca utalhat arra, hogy az új kormány megalakulását követően a PM szerint is szükség van a költségvetés kiigazítására, amelyet egyébként a választások óta több elemző is sürgetett. 

A költségvetési törvényben tavaly nyári elfogadásakor még 3152,6 milliárd forintos hiánycéllal tervezték a 2022-es büdzsét, aztán a választási kampányra időzített 13. havi nyugdíjjal, a családok szja-kedvezményével és az egyes ágazati béremelésekkel és többletjuttatásokkal, valamint a külkereskedelmi mérlegek tanúsága szerint egyre inkább piaci árhoz igazodó gázvásárlással.

Már március végére "sikerült" mintegy 2309,4 milliárd forintos hiányt összehozni a központi alrendszerben.

Ez választási években nem annyira szokatlan.

Ugyanakkor a márciusi, mintegy kilencszázmilliárdos pénzkiáramláshoz képest az áprilisi 326 milliárdos hiányszintnövekmény viszonylag baráti.

Még úgy is, hogy az üzemanyagárstop miatt jelentős jövedékiadó-bevételtől esik el a büdzsé, ami a 680–730 forint között mozgó gázolajhoz, valamint a 660–700 forint közötti prémiumbenzinárból következtethető piaci árhoz képest 480 forintban maximált árból és a kormány által a kötelező uniós szint alá csökkentett jövedéki adóból érkezne. 

- a szerk.

Szerző: admin