Érdekességek az V. Orbán-kormányban: hat-hét gazdasági típusú minisztérium jöhet, Lázár tárca nélkül maradhat
2022. május 11. 17:38
A miniszterelnök által kedden "kiszivárogtatott", a leendő kormánytagokat mutató fotók és a 444 által hallott pletykák alapján úgy tűnik, hogy Orbán Viktor a következő négy évben a magyar gazdaság felpörgetését tartja az előtte és kormánya előtt álló legkomolyabb kihívásnak.

Hat olyan minisztérium is felállhat ugyanis az új rendszerben, amelyeket kisebb-nagyobb mértékben gazdasági típusú tárcáknak lehet nevezni, sőt, ha az Agrárminisztériumot is ideszámítjuk, akkor hét ilyen jöhet.

A Pénzügyminisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium nagyjából azzal foglalkozhatnak, mint eddig.

Új elem a rendszerben a Nagy Márton volt MNB-alelnök, a miniszterelnök gazdasági tanácsadója által vezetendő gazdaságfejlesztési  és a Navracsics Tibor alá kerülő településfejlesztési  minisztérium. Kérdés, hogyan oszlanak majd meg a téma- és feladatkörök a Csák János irányította innovációs  és a pletykák szerint a Palkovcs Lászlóhoz kerülő ipari tárcák  között. Illetve, hogy elvesznek-e a jól teljesítő Nagy István kezében maradó Agrárminisztérium feladatköreiből.

Ez akkor történhet meg például, ha Lázár János azért ült ott az asztalnál, mert minisztériumot kap, mondjuk vidékfejlesztésit. De a hírek szerint Navracsicshoz kerülő településfejlesztési portfólió miatt ez talán nem történik meg. Nem kizárt, hogy Lázár az ellenkező értelmű pletykák ellenére mégis elfogadta a paksi kormánybiztosságot, és ebben a minőségében volt jelen kedden.

A negatív oldalról nézve feltűnő a humán, oktatási és egészségügyi témákat vivő EMMI széthullása. De még inkább az a jelzésértékű, hogy a jelek és a szóbeszéd szerint sem az egészségügy, sem az oktatás nem kap saját minisztériumot, sőt, cukor helyett korbács jöhet nekik, vagyis a keménykedni szerető Pintér Sándor belügyminiszter a nyakukba.

Nagy Márton

Az új kormány legerősebb újonca Nagy Márton lehet, aki forrásaink szerint a miniszterelnök legszűkebb, néhány fős, kormányon belüli erőközpontjának is tagja lehet a tovább izmosodó, de már veteránnak számító Rogán Antal mellett.

 

Szily László/444.hu

Szerző: admin