Fontos autópályát fejeznek be a magyar határnál
2022. június 28. 10:37
Az észak-déli európai közlekedési folyosó, az úgynevezett korridor 5C horvátországi, Pélmonostor - Dráva-híd (Eszék) közötti, 17,5 kilométer hosszú autópálya-szakaszát októberben átadják, a fennmaradó, a magyar határig húzódó rész pedig 2024-ben készül el - jelentette be Oleg Butkovic tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszter.

A munkálatok jól haladnak, nemsokára kiírják a Pélmonostortól a magyar határig húzódó, mintegy öt kilométer hosszú szakasz megépítésének pályázatát is, amelynek értékét 300 millió kunára (16 milliárd forintra) becsülik.

Két év múlva kész a sztrádaszakasz

Arra számítunk, hogy az 5C folyosó 88 kilométeres horvátországi szakasza 2024-ben teljes egészében megépül – mondta Butkovic az MTI szerint.

A Budapestről induló, és Szarajevón keresztül Ploceig tartó sztrádaszakasz megépítésének pozitív hatása lesz a gazdaságra, ezért arra számít, hogy Bosznia-Hercegovinában is felgyorsulnak a munkálatok.

A horvát-boszniai Svilaj határátkelőnél elkészült hidat tavaly szeptemberben adták át.

Összesen 320 kilométer lesz az autópálya

Az összesen 320 kilométerből, amely a páneurópai folyosó boszniai szakaszán húzódik, eddig 114,5 kilométer autópálya-szakasz készült el: északon Svilaj-Odzak, középen Zenica-Szarajevó-Tarcin, és délen Medugorje-Bijac között.

Elmedin Voloder, a Bosznia-hercegovinai Föderáció autópálya kezelő vállalatának igazgatója a Dnevni Avaz című boszniai napilapnak nemrég azt mondta: az 5C folyosó Bosznián átvezető teljes északi szakasza, a horvát határtól egészen Szarajevóig 2025 végéig készül el.

Domokos László

Szerző: admin