Halálos ágyán két dolgot kért Antall József Orbán Viktortól
2020. május 28. 14:54
Hosszabb interjút adott Antall József egykori miniszterelnök elsőszülött fia a Válaszonline-hu-nak. Bár Antall György az első szabadon választott miniszterelnök „titkos tanácsosaként” sok mindent látott és hallott, mégis csak ritkán beszélt édesapjáról.

Az interjúban szó esik arról, hogy Antall György azért sem beszélt eddig nyilvánosan sokszor édesapjáról, mert 2000 óta olyan helyen dolgozik ügyvédként, ahol megígértették vele a közéleti visszafogottságot.

Szerinte a politika most jobban hasonlít egy vágóhídra, a vérrel, a szagokkal és a látvánnyal együtt.

Apja nem volt naiv, csak éppen mélyen bízott az emberi értelemben: ha valamit értelmes szavakkal elmondunk, azt az emberek megértik és talán méltányolják. Megdöbbentette az értetlenség, de még inkább a rosszhiszeműség, amivel minden egyes tettét és szavát az akkori sajtó fogadta. 

Antall József fiát „valóságos és belső titkos tanácsosnak” tartotta. 

Az egykori miniszterelnök kormánya megalakulásakor úgy vélte, hogy az ország lelkileg nincs felkészülve a nehézségekre. 

A magyarok 1989-90 sorsdöntő éveiben tálcán kapták a szabadságot, önrendelkezést, nemzeti függetlenséget, nem küzdöttek érte, viszont nyakukba zuhant a szocialista tervgazdaság által négy évtized alatt felhalmozott csődtömeg is. 

Antall József a kórházi ágyán, az Ellenzéki Kerekasztal idején azt mondta Orbán Viktornak „ne felejtsd el, miért harcoltunk”, és a lelkére kötötte, hogy vigyázzon a pártjára. 

Antall György szerint „nagyon veszélyes játék a politikát azzal elintézni, hogy a politika mocskos dolog, s minden politikus lop, csal és hazudik. Ez ugyanis csak azoknak a politikusoknak ad menlevelet, akik tényleg lopnak, csalnak és hazudnak.”

Apját a kormányra kerülése idején az lepte meg a legjobban, hogy mennyire üres az államkassza, ami az akkori gazdasági helyzet történelmi léptékben mérve is katasztrofális volt. 

Régi jó személyes viszonyuk ellenére, Göncz Árpád köztársasági elnök nyíltan Antall ellen politizált.

index.hu

Szerző: admin