Ilyen vita még nem volt Magyarországról az Európai Parlamentben
2017. április 27. 08:45
Több tanulsága van az Európai Parlamentben tartott szerdai vitának. Például, hogy magyarként meglehetősen rossz érzés, ha az EP plenáris ülésének témája így hangzik: a „magyarországi helyzet”.

Ám akadnak itt ennél sokkalta kézzelfoghatóbb tanulságok is.

A korábbi Magyarország-viták alapján azt várhattuk, hogy a szokásos mederben folyik majd az ülés: a liberálisok, a zöldek, a baloldal látszólag keményen, de valójában rendkívül felszínes ismeretek alapján, néhány lózungot elsütve olvas be Orbánnak, míg az Európai Néppárt, és például a szkeptikusok megköszönik a magyar miniszterelnöknek a migrációs válság elhárításáért tett erőfeszítéseit. Aztán mindkét oldal felszólalói beolvasnak egymásnak.

Ám nem ez történet.

A legfontosabb fejlemény, hogy a Néppárt vezetője ugyan kiállt Orbán Viktor mellett, ám ez a kiállás finoman fogalmazva is felemásra sikeredett. A politikára figyelők nem véletlenül várták leginkább Manfred Weber néppárti frakcióvezető felszólalását, hiszen a „magyarországi helyzet” szombaton a Néppárt elnökségi ülésén is téma lesz.

Márpedig Weber – az úgymond kötelezőnek tekinthető frakciókiállás lájtosabb megvalósítását megelőzően – egyebek mellett azt is mondta a magyar miniszterelnöknek, hogy a Brüsszelről szóló nemzeti konzultáció Európa elleni hangulatkeltés.

Bár az, hogy a Néppárt kizárná soraiból a Fideszt, továbbra is valószínűtlennek tetszik, a pártcsaládon belüli hangulatváltozás egyértelműen érzékelhető. Nem véletlenül írtak a magyar kormánypárt eu-képviselői meglepően békülékeny hangulatú levelet frakciótársaiknak a mai ülést megelőzően.

És az is tanulság, hogy a frakciók nevében megszólalók pro és kontra felkészültek Magyarországból. Ez a vita valódi vita volt, még ha a hangsúlyok a jobb és a bal között el is tolódtak az uniós alapelvek és a migrációs probléma között.

Ugyancsak tanulság, hogy Orbán Viktor szakítva korábbi uniós taktikájával most nem a – nevezzük így – brüsszeli hangulatnak akart megfelelni, hanem olyan beszédet tartott, amely tökéletesen kompatibilis volt itthoni megszólalásaival. Ennek az új uniós taktikának voltak jó pillanatai is, de olyan mélypontjai is, mint amikor a liberális frakcióvezető sokszor meglepően találó megállapításaira a magyar kormányfő annyit tudott válaszolni, hogy ne Guy Verhofstadt mondja már meg, mit kell tenniük a magyar embereknek.

A legfontosabb tanulság azonban az, hogy teljesen felesleges az Európai Uniótól várni bármiféle megoldást a magyar belpolitikai helyzetre. Amiben persze semmi újdonság nincs, ám a CEU-tüntetések miatt újfent szárba szökkent EU-s csodavárás híveinek a mai nap mégis fájdalmas lehetett.

Válasz.hu


Szerző: admin