Ingyenjegyesekkel töltötték fel a Nemzeti Színház nézőterét, 150 milliós veszteséggel zártak
2019. július 7. 12:56
Hatalmas összegű támogatást kapott az intézmény a több száz előadásra, de így is csak a nézők fele fizet a produkciókért.

Komoly veszteséggel zárta az évadot a budapesti Nemzeti Színház.

A Vidnyánszky Attila vezette intézmény ugyan hatalmas összegű támogatásokat kapott, mégis rossz üzleti évet zárt a színház.

150 millió forint volt a színház vesztesége - írta a hvg.hu.

A kormányzat a múlt évben 1,8 milliárdot adott állami támogatásként, és további összeget utalt az EMMI és a Nemzeti Kulturális Alap is a Vidnyánszky Attila vezette intézménynek. Például a nemzetközi színházi fesztiválra 200 milliót kaptak, míg a Csíksomlyói passió csíksomlyói bemutatójára 33,5 milliót - derült ki az éves beszámolóból.

A nézőszám is alacsony volt, a nagyszínpadi előadásokra minden második jegy ingyenes volt, ezzel töltötték fel a széksorokat. A jegyekből 100 milliós bevételük volt (ami a 2017-es bevételnél is kevesebb), az ehhez kötött tao-s támogatásból pedig 76 milliót kaptak. A pótlásra egy erre a célra létrehozott alapból idén 400 millió forintra számíthatnak.

Tavaly 4 játszóhelyen 396 előadást tartottak, ezekre 64 ezren vettek jegyet.

A látogatószámot az ingyenes (diák) jegyekkel 107 ezerre tolták fel, bár azt már nem lehet ellenőrizni, hogy a grátisz jegyesek el is mentek-e az előadásokra.

Szeretlek Magyarország 

Szerző: admin