Marton Éva: „Használják arra a nevemet, hogy idejöjjenek a fiatal énekesek”
2017. november 11. 09:34
„A nevem ismertségét ki kell használni. Nem volt kérdés, szívesen adtam: használják arra, hogy idejöjjenek a fiatal énekesek, és megmérettessék magukat. Bízom benne, hogy ez a verseny sokat használ Magyarországnak, Budapestnek és a Zeneakadémiának. Várjuk a jelentkezőket, akik közül ki kell válogatni a továbbjutókat – rengeteg munka lesz, de izgalmas és szép feladat” – mondta a Heti Válasznak adott interjújában – többek között –, még 2013 végén Marton Éva opera-énekesnő, az első, róla elnevezett nemzetközi énekverseny meghirdetésekor.

„A nevem ismertségét ki kell használni. Nem volt kérdés, szívesen adtam: használják arra, hogy idejöjjenek a fiatal énekesek, hogy megmérettessék magukat. Bízom benne, hogy ez a verseny sokat használ Magyarországnak, Budapestnek és a Zeneakadémiának. Várjuk a jelentkezőket, akik közül ki kell válogatni a továbbjutókat – rengeteg munka lesz, de izgalmas és szép feladat” – mondta a Heti Válasznak adott interjújában – többek között –, még 2013 végén Marton Éva opera-énekesnő, az első, róla elnevezett nemzetközi énekverseny meghirdetésekor. 

Azóta, 2016-ban megrendezték a második versenyt is, most pedig már a jövő évi harmadikra lehet jelentkezni. A pályája alatt nemcsak a legnagyobb operaszínpadokon, hanem a világ fontosabb énekversenyeinek zsűrijében is részt vevő Marton Éva szerint rendkívül fontos, hogy kinyissuk a világot az énekesek előtt, legyen alkalmuk tanulni, fejlődni, tapasztalatokat szerezni.

A 2018. szeptember 10. és 16. között a nagyközönség előtt zajló fordulók, valamint a gála helyszíne a Zeneakadémia lesz. A négyfordulós megméretés online előválogatójához egy barokk és egy más korszakból származó, szabadon választott ária szükséges. A jövő őszi élő fordulókba továbbjutó versenyzők egy Liszt-dal és hét ária előadásával állnak a zsűri elé. A darabokat kívülről, eredeti hangnemben, eredeti nyelven és a teljes verzióban kell előadni. A versenyt élő internetes közvetítésen követhetik az érdeklődők. A döntőben és a gálán az Operaház zenekara játszik majd, Kocsár Balázs vezényletével.

A Marton Éva vezette zsűribe az operavilág olyan magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást, mint Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera intendánsa; Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere; Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora; Teimuraz Gugushvili, a Tbiliszi Konzervatórium professzora; Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője; Eva Wagner-Pasquier, a Bayreuthi Fesztivál korábbi igazgatója; magyar részről pedig Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója.

Az elő- és középdöntőket a Solti Teremben, a döntőt és a gálát a Zeneakadémia Nagytermében rendezik. A 15 ezer eurós Nagydíj mellett az első helyezett 12 ezer, a második 9 ezer, a harmadik 6 ezer euró díjazásban részesül. A Magyar Művészeti Akadémia 8 ezer euró különdíjat ajánlott fel, valamint a díjak között szerepel a Zeneakadémia Alapítvány díja, koncertfelkérések és ösztöndíjak is. A magyar kormány mintegy 100 millió forinttal támogatja a rendezvényt.  

Válasz.hu

Szerző: admin