Megvan Geréb Ágnes bevonulásának időpontja
2018. február 13. 09:28
Geréb Ágnes pszichológus szülész-nőgyógyásznak hamarosan, 2018. március 6-án meg kell kezdenie kétéves fogház büntetését. A doktornő az értesítés kézbevétele után beadta az illetékes hatósághoz a büntetés végrehajtásának elhalasztása iránti kérelmét, melyben azt kéri: a kegyelmi kérvényének elbírálásáig ne kelljen bevonulnia.

Az elkövetkező időszak sorsfordító lesz a szülész szakember ügyében: a kegyelmi kérvényt dr. Áder János köztársasági elnök és dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter fogja elbírálni.

Az ő belátásukon múlik, hogy a szülés szabadságáért és a nők önrendelkezési jogáért elhivatottan kiálló orvosnőnek meg kell-e kezdenie szabadságvesztését a büntetés-végrehajtás rendszerében, vagy mentesül az ítélet alól.

Dr. Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász élete egyetlen dologról szól: a nők jogainak elismertetéséről, a női szabadság kiteljesítéséről. Úttörő és hiánypótló tevékenysége járatlan utakat tett a magyar anyák százezrei számára járhatóvá. Közel 40 éves munkássága során jelentős és széleskörű társadalmi szintű változásokat ért el, amelynek kapcsán három tényt külön is ki kell emelni.

Az apás szülés bevezetése Magyarországon

Dr. Geréb Ágnes 1977-ben gyakornok szülész orvosként Magyarországon legelőször engedett be édesapákat a szülőszobára. Ez a lépés forradalmasította a hazai szülészeti gyakorlatot. Akkoriban nem volt szokás, hogy a férjek a feleségük mellett legyenek a szülés rendkívüli óráiban. Ők kinnt várakozhattak a szülőszoba folyosóján.

A nők jogainak elismertetése, a szülési módok szabad megválasztása

Dr. Geréb Ágnes - az országban nem egyedüliként, de meghatározó személyként - már a ’80-as évek óta küzd annak elismertetéséért, hogy a szülés anyaközpontú élmény legyen.

Ennek egyik fontos eleme, hogy a nők nem szeretnének kiszolgáltatottan, egyedül, szeretteik - férjük, testvérük édesanyjuk nélkül - szülni. Persze sok nőben fel sem merült annak a gondolata, hogy a férjük lássák a vajúdás közbeni kínlódásukat, és sok férfi sem ragaszkodott ehhez az élményhez. Inkább arra kérték a kórházi szülésznőket, hogy értesítsék őket telefonon, ha megszületett a gyermekük, s majd munkaidő után vittek a kórházba egy csokor virágot feleségüknek. Mindössze az ablakon át láthatták héhány percig fiúkat, lányukat, arról azonban nem volt szó, hogy a kezükbe is vehetik őket.

A dúlaság bevezetése

Dr. Geréb Ágnes nevéhez kötődik a dúla (a szüléseknél segédkező, laikus asszonytársi segítő) bevezetése Magyarországon. 1994-től járt dúlákkal szülésekhez, és a doktornő munkatársaival együtt rendszeresen indított ún.dúlaképzőt. Mára Magyarországon a dúla elfogadott, támogatott, elismert segítség mind a kórházi, mind az otthoni szüléseknél.

Számok és statisztikák

Nemcsak a magyar anyák százezrei, de a statisztikai adatok is dr. Geréb Ágnes mellett állnak: a nemzetközi szakirodalmi mutatók azt bizonyítják, hogy amennyiben a várandósság kis kockázatú, a tervezett, bábával kísért otthonszülés ugyanolyan biztonságos, mint a szakorvosi felügyelettel zajló kórházi szülés.

A születés körüli halálozás előfordulási gyakoriságában sincs különbség.

A kórházban a műszeres beavatkozások és ennek következtében a szövődmények előfordulási gyakorisága statisztikailag jelentősen nagyobb. A hazai csecsemőhalandóság alakulása 1989-2009 között (forrás: KSH): 0,99 % csecsemőhalandóság a kórházi szülésben, 0,05 % az otthoni szülésben .(Az otthonszülés lehetőségét jóval kevesebben választják, mint a kórházban levezetett szülést- a szerk.)

Néhány szó Dr. Geréb Ágnesről

17 évet dolgozott kórházban szülész-nőgyógyász szakorvosként. Az ő nevéhez fűződik annak a feltételrendszernek a kidolgozása, hogy férjek hogyan vehetnek részt a szülésnél. Aktívan részt vett annak elfogadtatásában is, hogy az újszülöttek a szülés után az édesanyjukkal maradhassanak. A "rooming in" módszer ma már mondhatni elterjedt szokás Magyarországon.

Dr. Geréb Ágnes a '80-as években újabb, pszichológus diplomát is szerzett, mert szükségesnek látta a szülészet és a pszichológia határterületén való munkát.

A doktornő 1989-től, az első otthonszülés kísérésétől kezdődően próbálta elérni, hogy elfogadott legyen a szülésnek ez a módja is.

Bába munkacsoportot hozott létre, többek között azzal a céllal, hogy megalkossák az intézeten kívüli szülés törvényi kereteit is, ami később – elsősorban az ő eredményeikre építve – meg is született. Dr. Geréb Ágnes munkássága hatással volt a kórházon belüli szülészet színvonalának jelentős javulására is. Neki is köszönhetjük, hogy a hazai szülész-nőgyógyászok egy része felismerte és munkájával is támogatja a magyar nők egyéni, szüléssel kapcsolatos igényeit.

Vital.hu nyomán

Nem tartja felelősnek Geréb Ágnest az az anya, akinek meghalt a gyereke

Andrea egyik iker fia fogyatékossággal született az otthonszülés során, majd fél évvel később meghalt.

Tizenöt évvel a gyereke halála után szólalt meg az a nő, akinek a szülését Geréb Ágnes vezette otthon. Andrea egy problémamentes ikerterhesség után, 2003-ban, Szenteste napján kezdett vajúdni.

Bendegúz egészségesen jött a világra, de Barnabás oxigénhiány miatt maradandó fogyatékossággal született, majd félévesen meghalt.

Andrea most a 444-nek beszélt arról, hogy nem tartja felelősnek dr.Geréb Ágnest a tragédiáért. Azt mondta, ha Geréb Ágnesék mindazt nem teszik meg, amit a mentők megérkezéséig megtettek, akkor lehet, hogy fél évet sem élt volna a Barnabás.

Andrea elmondta, hogy dr.Geréb Ágnes végzett szülész-nőgyógyász, bába, pszichológus, vagyis nála kompetensebb embert nehéz lett volna találni.

Az édesanya később is Geréb Ágnessel szült, még három egészséges gyereket hozott világra.

Mindannyiukat otthon szülte meg.

NLCafé nyomán

Szerző: admin