Mocsári típusú, „halott vízzé” vált a Velencei-tó – állítja a szakember
2021. szeptember 2. 17:43
Augusztus közepén a Velencei-tó kormánybiztosa még arról beszélt, hogy a tó alacsony vízszintje ellenére a víz minősége kiváló és fürdésre tökéletesen alkalmas. Ezt követően azonban újabb halpusztulásról, majd tömeges madárelhullásról jelentek meg sokkoló hírek. A vízminőségről egyetlen hivatalos szerv sem tett közzé mérési adatokat, egy általunk megkeresett szakember szerint viszont már július óta inkább pocsolya, mint élővíz a tó.

Hónapok óta téma a Velencei-tó apadó vízszintje és a vízpótlás ügye.

A közvéleményt sokkolta a tömeges halpusztulás ténye júniusban, amit a hivatalos közlemények szerint a felmelegedett, sekély vízben kialakult oxigénhiány okozott. A több mint 4 tonnányi haltetem eltávolításához a lakosság és a civil szervezetek munkájára is szükség volt. Az oxigénhiányos állapot ellensúlyozása érdekében júniusban vízforgató berendezéseket állítottak be, az átszivattyúzást a tűzoltóság mellett önkéntesek is segítették.

Halpusztulás: öt napba telt, hogy lélegeztetőgépre tegyék a Velencei-tavat

Augusztusban aztán újabb halpusztulás történt a Velencei-tavon. A Magyar Országos Horgászszövetség augusztus 21-ei közleménye szerint az újabb havária ismét „megakadályozhatatlan” volt a meleg időjárás miatt kialakult oxigénhiányos állapot miatt. A MOHOSZ szerint a halállományt ért veszteség mértéke eléri vagy meghaladja a júniusi havária veszteségeit; azt viszont „örömmel érzékelték”, hogy „egyre növekszik a gyűjtésbe becsatlakozó civil önkéntes polgártársak száma”.

A haltetemek eltávolításában segédkező „polgártársak” és a Velencei-tóért aggódó civilek azonban azóta sem tapasztalják, hogy érdemi lépések történnének a tó megmentése érdekében.

Tessely Zoltán kormánybiztos előbb egy 40 milliárdos tervről nyilatkozott, amiből biztosítható lenne a tó vízpótlása, hamarosan azonban a kormány kihátrált ebből a tervből. A vízpótlásra azóta sincs nyilvánosságra hozott megoldás, a kormány szerint viszont a szakemberek vizsgálják a kérdést.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF)  szóvivőjének egy rádiónyilatkozata szerint a vízügy eddig is folyamatosan dolgozott a Velencei-tó vízpótlásának lehetőségén, és a megoldást jelentő szakmai javaslataik régóta készen.

A tározókból való vízpótlás azonban a tó jelenlegi rendkívül alacsony vízszintje ellenére egyelőre nem megoldható – hangzott el egy másik interjúban. A tározók vize ugyanis annyira elalgásodott, hogy fürdésre alkalmatlan, szemben a Velencei-tó fürdésre tökéletesen alkalmas vizével.

Július végén négy fürdőhelyet be kellett zárni a tónál, mert határérték feletti volt a szennyeződés a vízben.

Néhány nap múlva azonban újra megnyitottak a strandok, és a vizet fürdésre alkalmasnak nyilvánította Fejér Megyei Kormányhivatal. Tájékoztatásuk szerint a vízből eltűnt a szennyeződés, vizsgálataik pedig nem igazolták a korábbi feltételezést, hogy a csatornarendszerből kerültek volna be a szennyezőanyagok a tóba.

Vízből és fürdőzőből sem volt sok a Velencei-tó egy szakaszán augusztus elején 

Az Alba Natura Civil Alapítvány vizsgálati adatokat kért és kapott a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályától, amelyet az "Átlátszó"-hoz is eljuttatott. Eszerint az „enterális eredetű, határértéket meghaladó baktériumok”, melyek a heves esőzések miatt a partról kerülhettek a tóba, az ellenőrző vizsgálatok során már nem voltak a vízben. A kormányhivatali tájékoztatása szerint a vizsgálati eredmények nemcsak határérték alatti, hanem túlnyomórészt „kitűnő” eredményeket mutattak.

A víz állapotát más szempontok alapján is megfelelőnek ítélte a Kormányhivatal: megállapításaik szerint a víz átlátszóságában „nincs szokatlan változás”, a tóban „nincs észlelhető szennyezés”, a „cianobaktériumok (a kék algák) vizsgálata nem szükséges”, és a „fürdővízhez tartozó partszakasz tiszta”.

Zöld alga, kékalga

Az Átlátszó által megkeresett szakember szerint viszont a tó állapota és a vízminőség már júliusban nem volt megfelelő. Az általa készített hidrobiológiai szakértői vizsgálat szerint a víz július végére jelentős mértékben lúgos kémhatásúvá és a Velencei-tóra nem jellemző módon áttetszővé vált, a felszínén pedig „bomló és bűzös algatelepek úsztak óriási számban és mennyiségben”.

A kutató mintát vett a víz felszínén úszó algatelepekből, és a mikroszkópos vizsgálatok szerint a mintában „uralkodóak voltak a zöld fonalas algák és kisebb számban fonalas kékalgákat is lehetett azonosítani. A rohadó algatelepek algafonalai között számos egysejt alga és élősködő protozoa, zooplankton és parazita amőba is megtalálható volt.

Mindez a víz mocsári típusára, »halott« jellegére enged következtetni”– olvasható a szakértői állásfoglalásban.

A mikrobiológus szakértő a tó oxigénszintjét is vizsgálta: eszerint a napközbeni, erős napsütésben tapasztalt magas oxigénszint 22 óra után 10 százalék alá zuhant, s éjjel minimális szinten maradt. „Feltételezhetően az oxigénfogyás a bomló szervesanyagok bakteriális lebontása során elhasznált oxigénfogyasztás következében történt” – állítja a leirat.

Az Átlátszó is kért mérési eredményeket az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól és Fejér Megyei Kormányhivataltól. Utóbbitól azt a választ kaptuk, hogy miniszterelnökségi jóváhagyás után fognak adatokat küldeni, s a vízügyi hatóság is türelmet kért. De minthogy a szemmel látható algásodást, valamint a vízben lévő cianobaktériumok (kékalgák) jelenlétét a hatóságok a júliusban sem „észlelték” és nem vizsgálták, ezért vélhetően a későbbi méréseik is a vízminőség folyamatosan tökéletes voltát igazolták vissza.

Megkérdeztünk vízügyi szakembereket is, hogy a „heves esőzések” miatt miként kerülhetettek a határértéket többszörösen meghaladó colibaktériumok a partról a tó vizébe. Vízügyesek szerint kizárt, hogy a partról bármiféle szennyeződés ilyen mértékben jusson vízbe.

Véleményük szerint az a szennyvízcsatornából juthatott a tóba a csapadékkal együtt.

Hivatalosan közzétett mérési adatok híján egyébként a lakosság is próbált méréseket végezni: egy nyilvános Facebook-csoportban megosztott adat például alátámasztja, hogy a tó erősen lúgos kémhatásúvá vált (a pH meghaladja a 9-es értéket), ami a halivadékokra köztudottan mérgező hatású.

Kis mennyiségben is mérgező

A felsorolt tényezők egyaránt közrejátszhattak abban, hogy augusztus közepén – a júniusi nagymértékű halpusztulás után – újra pusztulni kezdtek a halak a tóban, amit a madarak tömeges elhullása követett.

A madárpusztulás okaként több szakember, így Magyar Madártani Egyesület Fejér megyei elnöke is a botulizmus nevű izombénulásos betegséget nevezte meg.

Ezt a betegséget botulinum nevű mérgezőanyag okozza, ami a Clostridium botulinum nevű baktérium elszaporodása miatt kerül a vízbe. A baktérium sekély, gyorsan felmelegedő, oxigénszegény, mocsaras jellegű vízben szaporodik el; a Velencei-tó esetében ehhez az elhullott halak miatti magas szervesanyag-tartalom is hozzájárulhatott. Az MME szóvivője, Orbán Zoltán egy rádióinterjúban azt is elmondta, hogy a botulinum már nagyon kis mennyiségben is mérgező, emberre is.

Ennek ellenére semmilyen fürdőzésre vonatkozó korlátozást nem tettek közzé a hatóságok.

Bodnár Zsuzsa

Szerző: admin