Óriási bajban az egyik magyar állatkert, elfogytak a tartalékaik a bezárás miatt
2021. február 19. 11:58
Óriási bajban van a felsőlajosi MagánZoo, amely a november 11-i korlátozó intézkedések bevezetése óta zárva tart. Lassan felélik a tartalékaikat. Ha márciusban nem nyithatnak ki, felszámolják a huszonöt éve működő állatkertet.

Magánállatkertként támogatást továbbra sem kapnak, ezért a dolgozók munkabérét, az állatok ellátását, a rezsit és saját kiadásaikat is a tartalékokból kell fedezniük, már lassan egy éve.

Hiába nyithatott ki az állatkert nyáron, szinte az összes ünnepnapon, amikor a látogatók megtöltik az óriási teret, zárva tartottak, pedig ekkor szokott befolyni az éves bevétel durván ötven százaléka.

– Nálunk egyszerű a felállás: ha nem jön a vendég és nem veszi meg a belépőt, akkor nincs villany, nincs kukorica, nincs széna, nincsen semmi. Nagyjából egy évre elegendő tartalékot tudtunk felhalmozni, így a meglévő takarmányokkal körülbelül májusig húzzuk ki. Akkor azonban jön az első takarmánybetakarítás, amely több millió forintot emészt fel. Ha márciusban nem nyithatunk ki, arra már nem lesz pénzünk – vázolta fel a baon.hu-nak az előttük álló nehézségeket Tóth Tibor.

A tulajdonos fájó szívvel mesélte, hogy már szinte mindenüket eladták: hat skót marhát, negyven kecskét, lámákat, tevét és több munkagépet.

– Ha a húsvét ismét kimarad, nem tudunk tovább várni: be kell zárnunk a kapukat.

Körülbelül 40-45 állatkert van most a listájukon, akiket értesíteni tudnak, a végleges bezárást követően.

Hozzájuk kerülnének az állatok, és nagy részük valószínűleg ingyen.

hirklikk.hu

Szerző: admin