Schirilla György átúszta a hűvös Rákos-patakot
2021. november 21. 09:12
"Elkészült Budapest egyik legnagyobb zöld fejlesztése" - írja közleményében a Fővárosi Önkormányzat, hogy aztán pár csatolt képpel igazolja, hogy egy kép többet ér ezer szónál, legyenek azok bármilyen hangzatosak is.

Schirilla György hálát ad az égnek a Rákos-patak vízében ücsörögve.

Az ünnepi alkalomból ugyanis a magyar hideg vízben mártózás legnagyobb élő alakja, Schirilla György minden létező nehézséget leküzdve átúszta megmártózott a nem jelentős méreteiről ismert csatorna alján csörgedező vízben.

Maga a fejlesztés amúgy valóban Budapest egyik legjelentősebb zöld beruházása, a Mogyoródi út és az Egressy út közötti csatornaszakaszt mintegy egymilliárd forintos befektetéssel revitalizálták.

A főváros reményei szerint így a 44 km hosszú Rákos-patak idővel szemétlerakó csatornából újra rekreációs övezetté alakulhat.

Ennek érdekében ezen a szakaszon helyeállították a patak korábban betonlapokkal kibélelt medrét, és kihalászták belőle azt a rengeteg mocskot, köztük egy fél autót, amit évtizedek alatt felhalmozott benne a főváros értő közönsége.

Az említett szakaszon egy 185 négyzetméteres térkő-burkolatú fogadótér és 1350 négyzetméteres szórt burkolatú sétány is létesült. A patak bal partja napelemes térvilágítást kapott, a területen 29 padot, 6 napozóágyat, 25 hulladékgyűjtőt, 6 kerékpártámaszt és 2 ivókutat helyeztek el, és a zöldfelületet is bővítették.

A több mint 2000 négyzetméternyi területre közel 100 fát, valamint tízezer évelő növényt és cserjét telepítettek és 13 ezer négyzetméter felületet gyepesítettek.

Karácsony Gergely papírhajót bocsátott a vízre a frissen revitalizált Rákos-patakban.

“Nagy öröm nekem, hogy amit a 2014-es kampányban megálmodtunk, az most megvalósult és hogy a főváros támogatása is hozzájárult ahhoz, hogy a Rákos-patak Budapest első zöld patakja legyen” - mondta a beruházás átadóján Karácsony Gergely főpolgármester.

Király András

Szerző: admin