Sírva beszélt a nyilasterrorban aktív nagyapjáról Pokorni Zoltán
2020. január 14. 09:58
Kiderült, hogy Pokorni nagyapja nyilas gyilkos volt, a polgármester leveteti a nevét a Turulról.

A nagyapám 1944 decemberében elhagyta a családját, a nyilasokhoz csapódott, és ebben a három városmajori tömeggyilkosságban meghatározó, aktív szerepet vitt – kezdte a beszédét Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere egy hétfő esti megemlékezésen a Mazsihisz.hu beszámolója szerint a Maros utcai rendelőintézetben.

Hetvenöt évvel ezelőtt 84 embert gyilkoltak meg itt a nyilasok Kun páter vezetésével, de embertelen pusztítást végeztek két másik közeli kórházban is.

„Nem ez az a hely, ahol gondolkodnom kell, hogyan válik valaki gyilkossá, és nem dolgom mentegetni a nagyapámat, vagy mentséget keresni” – folytatta Pokorni.

Inkább azt gondolom a holokauszt magyarországi történetével kapcsolatban, hogy a német megszállás nem mentség, maximum magyarázkodás.

Magyarok voltak az áldozatok, és a gyilkosok túlnyomó része szintén magyar volt. 

Szerinte ugyanazt a gondolati szétszakítást követjük el, ha zsidó ügyként gondolkodunk a holokausztról, amit az 1920-as, '30-as és '40-es években elkövettek, amikor magyarokra és zsidókra szakították szét a magyar társadalmat.

„Nekünk úgy kellene ezen úrrá lennünk, hogy ne kövessük el még egyszer ezt a hibát, hanem az áldozatokban is lássuk a testvéreinket, honfitársainkat.

Az áldozatoknak ne csupán a zsidó voltukat lássuk, hanem teljes valójukat. És a gyilkosokban se csak a gyilkost lássuk, hanem azt, hogy hogyan válik valaki azzá. Amiért én itt vagyok, az az, hogy kimondjam: egyek vagyunk a fájdalomban – mondta Pokorni, és amikor itt tartott beszédében, a beszámoló szerint elcsuklott a hangja, és beszédét sokáig nem tudta folytatni.

Amikor én lettem ennek a kerületnek a polgármestere, alkalmat adott arra, hogy ha nem is jóvátegyek – hiszen jóvátenni nem lehet –, hanem rendbe tegyek néhány dolgot. Nemcsak mint egy nyilas gyilkos unokája, hanem a kerület vezetőjeként, akinek feladata, hogy a szimbolikus dolgokban is rendet tegyen.

Fontos, hogy áttekintsük a második világháborús emlékmű ügyét, hiszen a turulszimbólum valóban megosztó. Jó szándék vezette az elődömet, amikor úgy döntött, hogy közös emléket állít a katonáknak és az áldozatoknak, de az bizonyos, hogy a választott szimbólum szerencsétlen.”

Novemberben az új kerületi képviselő-testület alakuló ülésén kezdeményezte Pokorni, hogy vegyék le nagyapja, Pokorni József nevét a kerületi Turul-szoborról, amelyen a budai kerület II. világháborús áldozatainak névsora olvasható.

Cseke Balázs

Gyurcsány nem értette, hogy a saját apja miért lendíti a karját a nácikat látva

Gyurcsány Ferenc elirigyelhette Pokorni Zoltán katartikus pillanatait, amelyeket a fideszes politikus a nagyapja nyilas tetteivel való szembesülése okozott.

Csütörtökön reggel a Facebookon írt arról, hogy az ő apjával is van valami. A Demokratikus Koalíció elnöke azt írta, hogy még gyerekként látta az apját, amint az osztrák tévé nácikról szóló műsorait bámulva a karját lendíti.

A nácik is kart lendítettek, és bár Gyurcsány nem írja, hogy az apja náci lett volna, de a kontextusból arra lehet következtetni, hogy erre utal.

Gyurcsány szerint az élet nem szimplán genetika. Őbelőle például nem lett karlendítő.

- a szerk.

 

 

 

Szerző: admin