Tárgyalni szeretnék Orbánnal, nem kitenni – Exkluzív PS-interjú Manfred Weberrel
2018. november 7. 16:25
Két kérdéses villáminterjút készített a PestiSrácok.hu Helsinkiben a bajor Manfred Weberrel, akit minden számítás szerint holnap csúcsjelöltté választ az Európai Néppárt. Így jövő májusban Weber lehet Jean-Claude Juncker utódja az Európai Bizottság élén.

Webert Orbán Viktorról és a magyar kormányról kérdezte a lent megjelölt portál.

Manfred Weber a PestiSrácok.hu-nak egyértelműsítette, tárgyalni szeretne Orbán Viktorral, nem kitenni őt és pártját az Európai Néppártból. Azt a kérdést ugyanakkor kikerülte, hogy szövetségesként tekint-e a magyar kormányra.

Weber úr, Ön többször bírálta már a magyar kormányt, legutóbb például igennel szavazott a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentésre és kompromisszumkészség hiányával vádolta Orbán Viktort.

Mi a legfőbb problémája a magyar kormánnyal, miért kritizálja Orbán Viktort?

Orbán Viktor és a Fidesz az Európai Néppárt, a mi családunk tagja. Nem Orbán Viktor ellen vagyok, sőt, hídépítőként tekintek magamra, a Fideszt is a fedélzeten szeretném tartani. Nagyon fontos, hogy én tárgyalni szeretnék a magyar miniszterelnökkel és egyáltalán nem szeretném őt kitenni az Európai Néppártból, nem akarom, hogy ez megtörténjen. Orbán Viktort tárgyalni hívom, üljünk le, beszéljünk! Én a dialógus, a párbeszéd híve vagyok, megoldásra törekszem.

Orbán Viktor előtt nyitva áll az ajtóm!

Szövetségesként tekint a magyar kormányra és Orbán Viktorra? 

Tárgyalni szeretnék Orbán Viktorral, arra kérem a magyar miniszterelnököt, hogy tegyünk hitet az európai értékek mellett. Európa és az Európai Néppárt értékeit mindenkinek el kell fogadnia, mindenkinek tiszteletben kell tartania, mert a közösség a közös értékeink közössége, amelyeket meg kell védenünk. Még egyszer: A párbeszéd híve vagyok.

PestiSrácok

Alexander Stubb : Ha Orbán az illiberalizmusban hisz, akkor nincs miről beszélnünk egymással!

Hallani sem akarok az illiberális demokráciáról, az nem létezhet az unióban, különösen nem az Európai Néppártban. Európa, az európai közösség és az illiberális demokrácia egymást kizáró fogalmak – jelentette ki a PestiSrácok.hu kérdésére Alexander Stubb korábbi finn miniszterelnök, az Európai Néppárt csúcsjelölti aspiránsa, a bajor Manfred Weber ellenlábasa. A szélliberális, keményen Orbán-kritikus politikus vitaképesnek nevezte magát, de elárulta, ebből nem enged.

“Orbán Viktornak meg kell változtatnia a véleményét, és vállalnia kell az európai értékeket!

Ha erre nem hajlandó és illiberalizmusról beszél, akkor a néppártnak és Orbánnak nincs miről beszélnie egymással.

Ebben az esetben a kizárási eljárás elindítása sem elképzelhetetlen” – keménykedett Alexander Stubb. Szerinte az európai populisták erősödése nagyon veszélyes Európára nézve, a szélsőjobbot meg kell akadályozni.

Elárulta, nagyon tiszteli Manfred Webert, tőle balra lévőnek tartja magát, de az ő programja tenné erősebbé Európát. “Az Európai értékek védelme első helyen szerepel a programomban. A digitalizálás, az európai gazdaság hatékonyabbá tétele, az éghajlatvédelem és a biztonság is fontos, de a migrációra is van megoldási javaslatom” – válaszolta Alexander Stubb.

Stubb megoldása az, hogy a politikus a migrációt nem megállítani szeretné, hanem menedzselni…

PS

 

 

 

 

 

 

Szerző: admin