Tragikus hirtelenséggel elhunyt az ismert magyar politikus
2018. február 5. 11:10
A Fidesz–KDNP volt európai parlamenti képviselője 77 éves volt.Pártja saját halottjának tekinti.

A politikus 1941. szeptember 15-én született Budapesten, Pataky Ernő és Szent-Iványi Etelka gyermekeként.

Egyetemi tanulmányait a BME Építőipari és Közlekedésmérnöki Karán végezte 1959-1964 között, majd 1980-ban urbanisztikai szakmérnöki diplomát szerzett.

1964-1990 között projektvezetőként a "Buváti" munkatársa volt. 1991-ben a mérnöki kamara alelnöke lett.

A rendszerváltást követően részt vett a politikai életben. 1990-ben az önkormányzati választásokon a kormányzó MDF főpolgármester-jelöltje és budapesti listavezetője volt, de a választásokon alulmaradt Demszky Gáborral szemben.

Az első szabadon választott közgyűlésben képviselőként tevékenykedett, mellette több kormányzati feladatot is ellátott. 1992. március 23-án a tervezett "Budapest világkiállítás", az "Expo'96" főbiztosává nevezték ki címzetes államtitkári rangban.

A következő ciklusban az MDF színeiben lett parlamenti képviselő, majd a párt kettészakadása után az MDNP-ben folytatta a politizálást, aminek elnökségi tagjává is választották.

2000 után három éven át volt Magyarország ausztriai nagykövete, majd az uniós csatlakozás utáni első európai parlamenti választáson a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség színeiben bekerült az EP-be.

A testületben az európai műholdas navigációs rendszer, a Galileo-programért felelős képviselő lett. 2009. május 16-án a Magyar Mérnöki Kamara elnökévé választották. A szervezet elnökeként egyik célja volt, hogy a kamarának nagyobb szakmai befolyása legyen a fontosabb nemzeti beruházások tervezésekor.

2013 májusában újabb négy évre megerősítették elnöki posztját. 2010. július 10-i nappal kinevezték az Európai Unió Duna Régió Stratégiáért felelős kormánybiztosává, mely minőségében – az Európai Unió Tanácsának Magyar Elnöksége munkájában nyújtott kiemelkedő teljesítményéért, valamint az elnökség sikeréhez tevőlegesen hozzájáruló munkája elismeréseként – megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést.

„Barsiné Pataky Etelka a magyar polgári politizálás egyik meghatározó alakja volt, sokoldalúságával és munkabírásával sokunk számára példaképként is szolgált.

Blikk Rúzs nyomán

Szerző: admin