A Greenpeace levelet írt Orbán Viktornak
2020. január 15. 11:23
A Greenpeace Magyarország Egyesület örömmel fogadta, hogy a kormány nyilatkozatai alapján foglalkozni akar a klímaválság és a környezetvédelem kérdéseivel, ezért azt várja, hogy a szavakat kövessék tettek.

A környezetvédő szervezet nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz, amelyet a 24.hu szemlézett.

Az egyesület mielőbbi konkrét intézkedéseket kér a kormánytól.

„A magyar kormány napokban tett nyilatkozataiból úgy tűnik: a kormány végre felhagyna azzal a gyakorlattal, hogy a lakossággal fizetteti meg a klímaváltozást.

Itthon 2007 óta kérjük a mindenkori kormányt érdemi klímavédelmi intézkedések bevezetésére. Most azt várjuk a magyar miniszterelnöktől, ténylegesen álljon a klímavédelmi munka élére, és a szavakat tettek is kövessék. Egészségünk, biztonságunk és jövőnk a tét” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

Mielőbbi tetteket várnak a kormányfőtől a szélenergia alkalmazása, az épületek energiahatékonyságának növelése, a szennyező járművek fokozatos kivezetése, az ökológiai mezőgazdálkodásból származó élelmiszerek áfacsökkentése és a Mátrai Szénerőmű 2025-tel történő bezárása ügyében.

A Greenpeace azt várja, hogy a kormány – ígéretéhez híven – ne terhelje aránytalanul az állampolgárokat a tiszta energiára, tiszta közlekedésre, az élővilágnak védelmet biztosító rendszerekre való átállás költségeivel.

A Greenpeace szerint a kormány klíma- és környezetvédelmi céljait hitelesítené, azok megvalósítását pedig nagyban segítené, ha a 2010-ben bezárt Környezet- és Vízügyi Minisztérium pótlására önálló Környezet- és Természetvédelmi Minisztériumot állítana föl.

- a szerk.

Szerző: admin