A kormány a kutatók mellett áll, a tudósok is megfogalmazták véleményüket
2018. december 6. 15:32
A kormány fontosnak tartja, hogy a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer átalakításakor az átmeneti időszakban is lehetővé tegye a Magyar Tudományos Akadémia zavartalan működését, hiszen alapelvünk, hogy értek nem veszhet el - mondta Palkovics László innovációs és technológia miniszter az MTA csütörtöki rendkívüli közgyűlése kapcsán tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Palkovics László nem ment el a rendkívüli közgyűlésre,sajtótájékoztatón ismertette a kormány szándékait.

Ezek szerint a kormány biztosítani fogja a kutatóintézetekben dolgozók bérét mindaddig, ameddig az új struktúra a tervek szerint jövő áprilisra létrejön, a működési költségeket pedig az Akadémia biztosítja.

A miniszter azt is kiemelte, hogy a jövő év elején kiírják az új pályázatokat a kutatócsoportok finanszírozására és ezek az innovációs ökoszisztéma valamennyi szereplője számára elérhetővé válnak.

"Az Akadémia költségvetése 64 milliárd forint, ebből mindössze 17 milliárd a kutatás egy bizonyos támogatása, az Akadémián megvannak a források a dologi költségek fedezésére a következő néhány hónapra" - tette hozzá egy kérdésre válaszolva a miniszter.

Palkovics László hangsúlyozta: az előzetes tervek ellenére azért nem ment el az MTA rendkívüli közgyűlésére, mert a testület elé olyan anyagok kerültek, amelyek méltatlanok az Akadémia közgyűléséhez. "Ezek egyrészt tájékoztató, az eddigi tárgyalások eredményeit összefoglaló, a sajtóban is megjelent anyagok, másrészt az MTA elképzeléseit tartalmazza, de a közgyűlés nem munkaszervezet, ezek az anyagok nem tartalmaznak olyan pontokat, amelyekkel az Akadémia köztestületét terhelni kellene" - vélekedett.

Mint mondta, a hazai innovációs rendszer jelenlegi állapota nagyon messze van azoktól a lehetőségektől, amelyeket a kutatói közösség el tudna érni.

Az innovációs miniszter szerint az elmúlt harminc évben senki sem vette kellően komolyan a kutatás-fejlesztés és az innováció ügyét.

Éppen ezért a kormány fél évvel ezelőtt felhatalmazta a minisztériumot arra, hogy a magyar kutatás-fejlesztési és innovációs rendszert egységessé, hatékonnyá tegye és továbbfejlessze azt.

Hozzáfűzte: a nemrég megjelent tízpontos kormányhatározat jelölte ki azokat a feladatokat, amelyeket el kell végezni a következő négy hónapban, 2019.március 31-ig.

Hírklikk

Az MTA közgyűlése nemet mondott Palkovics átalakítási terveire!

Elutasította a Magyar Tudományos Akadémia rendkívüli közgyűlése a kormányzati terveket, amelyek a tudományos kutatási-fejlesztési rendszer átalakítására vonatkoztak. A rendkívüli közgyűlés mindössze 22 ellenszavazattal fogadta el az erről szóló előterjesztést.

A közgyűlési utáni sajtótájékoztatón Lovász László, az akadémia elnöke, Vékás Lajos alelnök, és Török Ádám, az akadémia főtitkára vett részt. Lovász elmondta,  közgyűlés három lényegi javaslatot fogadott el, köztük a tudománynak a társadalomban betöltött szerepéről szóló MTA-állásfoglalást, az átalakítást lényegében elutasító javaslatot is.

A határozatok lényegi tartalma szerint a Magyar Tudományos Akadémia nem tartja arra alkalmasnak a kormány kutatási rendszert saját hatáskörébe vonó, az MTA eddigi rendszerét szétdaraboló javaslatot arra, hogy a magyar tudományos élet zavartalan működését biztosítsa.

Lovász ezen kívül azt is kiemelte, a határozat ellenére kutatóik fizetését, és a kutatások anyagi hátterét a kormánynak továbbra is biztosítania kell. Azt is kiemelte, álláspontjuk csak abban az esetben változtatnak, ha érdemi átvilágításból levont következtetése jelzik, erre szükség lehet.

Az Akadémia elnöke azt is bejelentette, hogy Palkovics László a jelenlegi helyzetben az akadémiai kutatóhálózat finanszírozását vissza kívánja tartani, holott azt 2019 első negyedévére már mindenképpen biztosítania kéne a kormánynak, így Palkovics lépését egyszerűen méltatlannak minősítette.

Azt is hozzátette, hogy a jövő év első negyedévére vonatkozó akadémiai dologi kiadásokat érinti a kormány terve, amely azt jelenti, hogy a kutatók bérét továbbra is folyósítanák. Ez azonban az MTA elnöke szerint lehetetlen helyzetbe hozza a tudományos életet, és már önmagában is hozzá fog járulni a magyar kutatók elvándorlásához.

Azt is hangsúlyozta Lovász, hogy hétfőn kétórás találkozón vett részt Palkovics miniszterrel, ahol vita keveredett abból, hogy jogilag lehetségesek-e a kormány intézkedései, amelyek egyértelműen büntetésként tartanák vissza az MTA forrásait a jövő év elejére. Az MTA elnöke beszélt arról is, az Akadémia tagjait és köztestületét „politizálással” vádolták, ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az Akadémia tagjai politikai véleményüket természetesen szabadon kifejthetik. Ezenkívül kormányzati kritika érte egyes társadalomtudományos kutatásaikat is, ezek azonban természetszerűen hozzájárulnak a szakpolitikai döntések, és irányvonalak értékeléséhez, átértékeléséhez, tehát természetszerűen politizálnak.

Lovász szerint ez utóbbi területen mindkét félnek, az MTA-nak és a kormánynak is javítania kell a kapcsolaton és a kommunikáción is. Ugyanakkor a tudományos akadémia feladata nem az, hogy minden esetben alátámassza a kormányzati döntéseket. Az érdemi beleszólásra azonban szerinte nincsen kormányzati fogadókészség.

Lovász elmondása szerint még reménykedik a kormánnyal való megegyezésben, de Palkovics olyan tervei, mint például az MTA villanyszámlájának pályázati pénzből való rendezése, egyszerűen elfogadhatatlanok és kivitelezhetetlenek.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az eredeti tervekkel ellentétben nem jelent meg a Magyar Tudományos Akadémia mai, rendkívüli közgyűlése utáni sajtótájékoztatón, értesült a Magyarnarancs.hu ma délután. A hetilap online felülete arról, írt, hogy a miniszter sajtótájékoztatóján kifogásolta a közgyűlés elé terjesztett, az akadémia átalakítását célzó javaslatok tartalmát, és azokat „méltatlannak” tartja a tudományos társaság közgyűléséhez. Kiemelte még, hogy a tudományos kutatás-fejlesztés kormány által előirányzott átalakítása idejére is biztosítani akarja az MTA „zavartalan működését.”

Ez lényegében azt jelenti, hogy Palkovics olyan „átmeneti rendszert” próbál kiépíteni, amely az MTA köztestülete által választott vezetésétől, és Lovász László MTA elnöktől is megpróbálja megvonni a kutatási, és innovációs döntések jogát, és azt kvázi a kormányzat kezébe akarja áthelyezni.

A Magyarnarancs.hu arról is írt, hogy Palkovics távolmaradását elsősorban az az előterjesztés okozta, amely egy az egyben elutasítja az eddigi kutatóintézet-hálózat szétdarabolását és átalakítását, és alapvetően szembemegy a kormány terveivel.

Palkovics László a maga részéről azt hangsúlyozta, hogy a minisztérium az átmeneti időszakban is biztosítja az egyes MTA kutatóintézetek dolgozóinak béreit, és az új rendszer létrejöttéig tartó átmeneti időszakban is a hagyományos módon ki fogják írni a kutatási pályázatokat.

Tóth Csaba Tibor és Bogatin Bence

Freund Tamás: fejvesztve fog menekülni minden tehetség innen

Fejvesztve fog menekülni minden tehetség innen - ezt mondta Híradónknak a világhírű agykutató, Freund Tamás miután kiderült, a béreken felül gyakorlatilag még a villanyszámlára sem kap pénzt januártól a Tudományos Akadémia. A minisztérium az első negyedéves finanszírozás felét ugyanis visszatartja. Az MTA közgyűlésére - ahol ez volt a téma - Palkovics László miniszter nem ment el, mert szerinte méltatlanok voltak a felvetések. Lovász László az Akadémia elnöke viszont a minisztérium eljárását nevezte méltatlannak.

7 éve volt utoljára rendkívüli közgyűlés az Akadémián, a helyzet súlyát mutatja, hogy most viszont összehívták a tudósokat és hívták volna Palkovics László minisztert is. Az ő széke azonban üres maradt, el sem ment az akadémikusok ülésére, ahol többek között az volt a téma, hogy a kutatók ugyan megkapják a munkabérüket, de ezen felül gyakorlatilag még a számlák kifizetésére is pályázni kell majd januártól. Palkovics László szerint ezek méltatlan felvetések.

Palkovics László azt mondta: "Méltatlanok ezek az anyagok, ezért döntöttem úgy, hogy ebbe a vitába ma ott nem fogok résztvenni, mert nem tudtunk volna ehhez lényegesen mint hozzátenni, minden ellenkező híreszteléssel szemben ami a sajtóban megjelent, amit különböző emberek mondtak, a kormány nem elvenni, hanem adni akar."

Míg a miniszter szerint az Akadémia felvetései méltatlanok, az Akadémia elnöke szerint ez az eljárás méltatlan.

Lovász László az MTA elnöke azt mondta: "A közgyűlés minden olyan információval foglalkozott, ami rendelkezésünkre áll és nagyon lényege témája lett volna, hogy ő elmondja az elképzelését, hogy hogyan fogja az akadémiai tudományos hálózatot hogyan fogja finanszírozni a közeljövőben úgyhogy nagyon sajnálom, hogy a miniszter úr úgy döntött, hogy nem jön el és az Akadémia közgyűlését nem méltatja arra, hogy az elképzeléseit közvetlenül megossza."

Az Akadémia ülésén viszont részt vett például a világhírű agykutató Freund Tamás, aki Híradónk kérdésére nonszensznek nevezte a helyzetet.

Hozzátette: "Az alapellátást pályáztatni, az azt jelentené, hogy egy kutató - mondjuk most ha februárra kellene beadni egy pályázatot, nem fogja tudni, hogy lesz-e állása, lesz-e fűtés az intézetében egy-két hét múlva, ilyen bizonytalanságot fenntartani olyan szintű nonszensz, hogy innen fejvesztve menekülni fog innen minden tehetség."

A háború a törvénymódosítás óta tart az Akadémia és a Minisztérium között, amelyben elfogadták, hogy az Akadémia helyett a minisztérium dönt majd a kutatóintézetek 28 milliárd forintos támogatásáról. Már akkor felháborodtak ezen a tudósok.

A visegrádi országok akadémiai elnökei pedig nyilatkozatban álltak ki az MTA és a tudományos kutatást szabadsága mellett.

atv.hu

 

 

 

Szerző: admin