A kormány megszünteti a tranzitzónákat
2020. május 21. 14:09
Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki kormányinfóján jelentette be, hogy az Európai Bíróság döntése nyomán a kormány megszünteti a tranzitzónákat.

Gulyás szerint a bíróság döntése Európa biztonságára nézve „kockázatos és káros”, de tagállamként Magyarország tiszteletben fogja azt tartani.

Az Európai Bíróság egy hete mondta ki: a menedékkérők őrizetben tartása a magyar tranzitzónákban megsérti az uniós jogot.

A miniszter azt is bejelentette, ennek következtében ezentúl csak Magyarország külképviseletein lehet menedékkérelmet beadni, a határon tehát ezentúl nem.

Arról is beszélt, azok a menedékkérők, akik idegenrendészeti őrizetben vannak jelenleg a tranzitzónában, ők továbbra is idegenrendészeti őrizetben maradnak, a többieket pedig menekültügyi állomásokra helyezik át.

„Európa legsikeresebb védekezése”

Szóba került a járványhelyzet is: Gulyás Gergely szerint a magyar bizonyult „Európa egyik legsikeresebb védekezésének”, amiben szerinte a kormánynak is volt szerepe, de elképzelhetetlen lett volna anélkül, hogy az emberek betartsák a szabályokat. Figyelmeztetett: a védekezés sikeres volt, de a fenyegetettség továbbra is fennáll.

PAP SZILÁRD ISTVÁN

Szerző: admin