A lex CEU-ról is kérdezték a diákok Áder Jánost a Trefort utcai gimnáziumban
2017. április 26. 18:50
A tiltakozások ellenére ellátogatott Áder János az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumába. A köztársasági elnök rendhagyó órát tartott a klímaváltozásról, de a közéletről, a politikáról, a Közép-európai Egyetem, a CEU ellehetetlenítését célzó törvényről is kérdezhették a diákok. Az államfő látogatása békésen zajlott, tüntetők nem zavarták meg a rendezvényt.

Sok tanuló „CEU-val vagyok” kitűzővel érkezett a Trefortba.

Áder előadására már hetekkel ezelőtt kiválasztották a diákokat, a klímaórát élőben közvetítette Youtube-csatornáján a gimnázium.

A fenntarthatóságra vonatkozó kérdések mellett a lex CEU-ról is faggatták Áder Jánost. Az előadást követő kérdéseket a CEU-blokkig az államfő egyenként válaszolta meg, amint az egyetem ellehetetlenítésével kapcsolatban kérdezték, a köztársasági elnök azt kérte, gyűjtsék össze a kérdéseket. A diákok több mint öt percig sorolták, mire kíváncsiak a lex CEU kapcsán: az egyik gimnazista felemlegette, nagyon sok támadás érte az államfőt, mert aláírta a törvényt.

A tanuló azt firtatta, hogyan birkózott meg Áder a helyzettel. Kíváncsiak voltak arra is, mennyire találja hasznosnak az intézményt a kormány, okoz-e bármilyen kárt az egyetem működése.

Áder válaszaiban a kormány álláspontját fejtette ki.

Ezért is fontosnak tartotta kiemelni, kiket érint a felsőoktatásról szóló törvény módosítása. Emlékeztetett: 28 ilyen intézmény van Magyarországon, és az Oktatási Hivatal vizsgálatára hivatkozva azt mondta, egy esetben találtak jogszerűen működő egyetemet. Áder felhívta a figyelmet arra, hogy különbséget kell tenni a magyar CEU, a New York-i CEU, és a CEU-alapítvány között. Az államfő úgy vélte, a nagy kérdés az, melyik folytat tényleges képzést.

A köztársasági elnök szerint egyértelműen a budapesti székhelyű.

Volt, aki azt kérdezte Ádertől, hogy ha ő minden ember elnöke, akkor miért nem vette figyelembe a CEU-törvénynél azok véleményét, akik most az utcákon is kifejezik azt. Áder meglepően gyorsan intézte el a kérdést:

„Ne gondoljuk, hogy azért, mert volt 70 ezer az utcán, az az összes magyar ember véleménye is.”

Áder azzal nyugtatta a diákokat és az élő közvetítés követőit, hogy a felsőoktatásról szóló törvény nem vonatkozik a budapesti CEU-ra, vagyis az itt tanulóknak nincs veszélyben a diplomájuk, nincs veszélyben az oktatói munka a törvény elfogadása után sem. Áder János leszögezte: a törvénymódosítás a New Yorkban működő nonprofit egyesületre vonatkozik, amely diplomakibocsátással bír.

A törvénymódosítást alaposan megvizsgálták – fejtette ki az államfő, majd az alkotmányra utalva hozzátette: a 10. cikkely az oktatás szabadságát rögzíti, és a törvénymódosítás nem ütközik alkotmányba, se nemzetközi jogba. Úgy vélte, komoly értékteremtő munka folyik az egyetemen, ezért is nyilatkozta Orbán Viktor, hogy nem akarja bezárni az intézményt! 

Áder felemlegette, hogy 21 esetben küldött már vissza törvényt, azaz nem idegen számára a helyzet; a támadásokkal kapcsolatban kifejtette, hogyha valaki népszerűséget szeretne, akkor ne menjen politikai pályára. „Népszerű akarok lenni vagy elvszerű?” – tette fel a kérdést saját magának: ha elküldte volna a törvényt az Alkotmánybíróságnak, akkor népszerűbb lett volna, de ő elvszerű volt. 

A családját érő támadások kapcsán felidézte: Angliában folytat egyetemi tanulmányokat az egyik lánya, akinek semmi köze a CEU-ügyhöz, mégis a Facebookon vették elő, csak azért, mert a köztársasági elnök lánya.

Áder látogatását tiltakozás előzte meg. Az intézmény negyven tanára írta alá azt a nyilatkozatot, miszerint nem értenek egyet a lex CEU-ként aposztrofált törvény elfogadásának módjával, annak tartalmával és szellemiségével. Az aláírók kiálltak a tanítás és a tanulás szabadsága és a nyílt társadalmi viták mellett. A gimnázium diákjai közül is voltak, akik tiltakoztak.

Csapodi Zoltán korábban az ATV.hu-nak azt mondta, büszke negyven tanártársa tiltakozó nyilatkozatára, és ő maga is elmondja majd az államfőnek, miért aggályos a lex CEU. Ám mint utóbb kiderült, az intézmény igazgatója nem hozta szóba a törvénymódosítást, mert szerinte egy gimnázium életében a ritka pillanatok egyike az államfői látogatás, így inkább az oktatáspolitikai témák kerültek előtérbe.

Magyar Nemzet

 

 

 

Szerző: admin