A végzős magyar gimnazisták nagy része külföldön tanul tovább
2021. október 18. 09:24
A HVG középiskolai rangsora szerint a magyar gimnáziumok élvonalába tartozó iskolák tanulói közül egyre többen célozzák meg eleve a külföldi felsőoktatási intézményeket.

A hvg.hu a lapcsalád oktatási szakportáljára, az eduline.hu-ra hivatkozva arról számolt be cikkében, hogy az Eötvös József Gimnáziumban minden ötödik, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban minden harmadik érettségiző külföldi egyetemre iratkozott be a 2019/2020-as tanév végén.

(Ez a három iskola áll az élen a HVG legjobb középiskolákat rangsoroló különszáma szerint – az Eötvös és a Fazekas holtversenyben az elsők.)

A végzős magyar gimnazisták nagy része külföldön tanul tovább

Az összeállításban szerepel az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium is, ahol ugyancsak 33 százalékot jelent a tanulmányaikat külföldön folytató diákok aránya. Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG) 2020-ban a végzettek 37 százaléka választott külföldi felsőoktatási intézményt magának, idén pedig minden második, az érettségizők 49 százaléka döntött így. 

A cikk szerint a BME által alapított Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban hasonlóak az arányok, a fővárosi Karinthy Frigyes Gimnáziumban a végzős diákok 30-35 százaléka felvételizik sikeresen külföldi egyetemekre.

A Karinthy igazgatója, Hutai László a HVG középiskolai rangsorának elmondta, sok olyan tanulójuk van, akik a jó eredményeik alapján beiratkozhatnának a Harvardra, a Yale-re, a Sorbonne-ra, vagy a Cambridge-i Egyetemre, de akár a berlini Humboldtot is választhatnák. 

Az Eduline cikke szerint kifejezetten sok magyar hallgató tűnik fel a legjobb brit felsőoktatási intézményekben, a 2020-as nemzetközi informatikai diákolimpia ezüstérmes csapatából ketten például Cambridge-ben, ketten az ELTE-n tanultak tovább.

Az idei, szintén érmeket begyűjtő csapatból van olyan, aki a világ legjobb 150 egyeteme között emlegetett hollandiai Catholic University of Nijmegen képzését választotta és ott tanul tovább.

Sok iskola ma már azzal hirdeti magát a cikk szerint, hogy nemcsak a magyar érettségire, de a külföldi felsőoktatás elvárásaira is felkészítik a diákokat.

hvg.hu, eduline.hu

Szerző: admin