Amiből elegük van a magyar fiataloknak
2017. április 17. 10:07
A lista elég hosszú!

A magyar fiatalokról eddig mindig az jutott a Fidesz stratégáinak eszébe, hogy, nem érdekli őket a politika, ha van okostelefonjuk, melyet ingyenes wifivel működtethetnek és beülhetnek egy romkocsmába, ahol kiereszthetik a gőzt, akkor nem lesz velük gond.

A CEU ellen indított kormányzati támadás azonban bebizonyította, hogy a magyar fiataloknak van erejük, érzik, hogy érdemes kiállni a jogaikért, és tudják, ha politikai véleményük van, attól még nem kell görcsbe rándulniuk és nem kell depresszívvé válniuk. Nevetséges, amikor megtévesztett, naiv emberekként vagy külföldi ügynökként próbálja őket a kormány beállítani. A fiatalok az egész társadalom elégedetlenségét vitték az utcára, és lényegében ugyanazok ellen a hazugságok ellen tüntetnek, melyek minden magyar polgár önérzetét bántják attól függetlenül, hogy kire szavaztak 2014-ben.

Íme ezek közül 13+1 felháborító jelenség, melyek borzolják mindenki idegeit

1. A Nemzeti Együttműködés Rendszerének nevezett politikai árnyjáték kezdi egyértelművé tenni, mit is kell értenünk e megfoghatatlannak tűnő kifejezés alatt. Lényege, hogy akinek más véleménye van, másban látja a jövőt, a haladást, mint a kormány, azt megbélyegzik, és kitaszítják a NER-ből, így másodrendű állampolgárrá válik. Aki viszont becsókol a hatalomnak, olyan előnyökben részesülhet, melyekről mások nem is álmodhatnak.

2. Kezd elege lenni a fiataloknak a kormány deklarált szociális érzéketlenségéből. Nem elég, hogy az utóbbi hét évben meghozott törvények zöme a kiváltságos rétegek vagyonosodásához nyújt hátteret, a szociálisan ellehetetlenülőket még diszkriminálja is. Csak szavakban segíti az adósságcsapdába került embereket, a hajléktalanokat, közmunkába tereli az állástalanokat. Olyan szociális feszültségeket gerjeszt, melyek társadalmi robbanáshoz vezethetnek.

3. Sunyi módon, a választók háta mögött dönt a hatalom olyan közügyekről, melyekbe a társadalom minden tagjának ki kellene kérni a véleményét. Hatalmas, hosszú távú beruházásokat indítanának, melyek árát az adóforintokból teremtenék elő, ám a beruházások részleteit évtizedekre előre titkosították. Ilyen volt az olimpiai rendezés ötlete, illetve ilyen a paksi beruházás és a hozzá kötődő orosz hitel. Nem csoda, ha a miniszterelnök senkivel nem hajlandó vitatkozni ezekről a kérdésekről.

4. És ha már szóba kerültek az oroszok: A magyarok többségének elege van Orbán Viktor Putyin-imádatából. Az oroszoktól soha semmi jót nem kaptunk, Két forradalmunkat is leverték, egyszer pedig úgy felszabadítottak bennünket, hogy negyven évig itt is maradtak. Putyin épp azt az Európai Uniót akarja szétverni Orbán Viktor segedelmével, amely rengeteg ingyen pénzt ad Magyarországnak, hogy behozzuk évszázados gazdasági lemaradásunkat a nyugati államokhoz képest. A főként nyugati orientáltságú, angolul jól beszélő magyar ifjúság számára az orosz barátság értelmezhetetlen és visszataszító jelenség, mely a nagyszüleik retrográd világát igyekszik visszahozni.

Amíg a kormánypárti politikusok és cimboráik látványosan gazdagodnak, addig sokan külföldön keresik a megélhetésüket.

5. Elegük van az egyre értelmetlenebb és abszurdabb nemzeti konzultációkból is, amelyek azon kívül, hogy rengeteg pénzbe kerülnek, csak arra jók, hogy a kormány újabb és újabb kampányokat indítson. A konzultáció ma már inkább inzultáció, mert senki sem kérte sem a kérdőíveket, sem az órásplakátokat, sem a televíziós- napilapos-, és rádiós hirdetéseket. A kormányfő pedig úgy osztja az észt a közszolgálati rádióban, illetve a saját közönsége előtt tartott beszédeiben, mintha rajta kívül senki sem értené a világ működését

6. Messziről bűzlik ugyanakkor, hogy a kormánynak nincs érdemi mondandója a társadalom számára, csak ellenségeket keres, embercsoportok ellen hergeli a saját táborát, és látványosan nem érdeklik azok a választók, akikről tudják, hogy soha nem szavaznának rájuk.         

7. Ugyanakkor apránként leépíti az oktatást és az egészségügyet a Fidesz kormánya. Ha elégedetlenkedésről hall, dob egy csontot az adott területnek, egyben megfenyegeti az érintetteket, hogy még ennyi sem lesz, ha sokáig jártatják a szájukat. A kormány elhanyagolja a szociális szférát, megfélemlíti azokat a szervezeteket, akik elvégzik az ő feladatait ezen a területen.

8. Nagyon szembetűnő, hogy a kormány már a civilek kontrollját sem hajlandó eltűrni, ezért átfogó támadást indított ellenük. A civil lét ellen indított támadás szintén a fiatalokat érinti legérzékenyebben, hiszen önkéntesként vagy alkalmazottként sokan itt tevékenykednek. Ezért volt komoly a kormány részéről hiba lényegében egyszerre támadni a CEU-ra és a civil szervezetekre.   

9. Nagyon elege van a fiataloknak pöffeszkedő politikusokból, a hozzájuk dörgölőző új arisztokráciából és a látványosan gazdagodó oligarchákból. A mai kommunikációs viszonyok között azonnal híre megy, ha Mészáros Lőrinc új cégeket vásárol vagy, ha Andy Vajna felesége új karkötőt vásárol Los Angelesben. Rogán Antal ugyan a háttérbe húzódott, de azért maradt elég újgazdag politikus a kirakatban, akiktől szintén kiborultak a fiatalok.

10. Amíg a kormánypárti politikusok és cimboráik látványosan gazdagodnak, addig sokan külföldön keresik a megélhetésüket. Ez főként a fiatalok problémája, és hiába gondolja azt a kormány, hogy amíg a legifjabb generáció inkább kifelé tart az országból, mint befelé addig jó neki, mivel olyan humán erőforrást veszít, ami komoly gondokat okoz a gazdaságban.

11. Elegük van a fiataloknak abból a megfélemlítő politikából is, ami egyre inkább jellemző a hatalomra. Ha valaki kiáll egy ügyért, ami nem szimpatikus a kormánynak, azonnal nyíltan megfenyegetik. Már a látszatra sem adnak, ami főként a CEU-ügy kapcsán jött elő, hiszen egyetemek oktatóit és diákjait érték inzultusok, amiért kiálltak a megtámadott intézmény mellett.

12. Elegük van a kommunikációs trükkökből, melyek most már nagyon átlátszóvá váltak. Főként az olimpiai népszavazási kezdeményezés és a CEU ügyében vált látványossá a Fidesz mellébeszélése. Ahány fideszes potentát megszólalt ezekben az ügyekben, annyiféle kormányzati magyarázattal (félremagyarázással, sőt hazugsággal) kellett megismerkednünk. Lényeg, hogy a kormányzati kommunikáció teljesen hiteltelenné vált.

13. Mindez annak fényében nyer igazán értelmet, ha nyomon követjük, hogyan próbálja bedarálni a szabad sajtót Orbán Viktor Mészáros Lőrinc barátja segítségével. Nagy múltú újságokat, portálokat, televíziókat tettek tönkre vagy tettek a kormányzat kiszolgálójává. Az orbáni sajtófelfogás teljes múltidézés, hiszen még a szocializmusban is szabadabban írhattak a lapok az országban történő eseményekről, mint a most kormányzati fennhatóság alá kerülő médiumok.

13+1 Nagyon nem tetszik a fiataloknak az a klientúra építés, ami az országban évek óta zajlik. Rokonok, haverok kapnak zsíros megbízásokat, jól fizető állásokat, pályázati pénzeket, és most már a dinasztiaépítés jelei is egyértelműen kiütköznek. Ez egy közép-ázsiai országban mindennapos, sőt szinte elvárt folyamat, mi viszont egy uniós tagország vagyunk, ahol a nepotizmust igyekeznek száműzni a közéletből. Ahogy egy dakota közmondás tartja: „Ha a törzsfőnök túl sokat beszél a szellemi fogyatékos fiáról, az annak a jele, hogy a józan megfontolások ellenére őt akarja megtenni az utódjának.”

Hírkereső

Fotó: 24.hu

Szerző: admin