Átadták a Pro Cultura Hungarica díjakat
2020. január 22. 14:12
Gian Paolo Brizzi hungarológus, Szvorák Zsuzsanna felvidéki magyar nyelv és irodalomtanár, valamint Turczi István költő, műfordító vehette át a Pro Cultura Hungarica díjat az Emberi Erőforrások Minisztériumában január 22-én, a magyar kultúra napján.

A magyar kultúra napja alkalmából szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumában átadták a Pro Cultura Hungarica díjakat.

Idén Gian Paolo Brizzi hungarológus, Szvorák Zsuzsanna felvidéki magyar nyelv és irodalomtanár, valamint Turczi István költő, műfordító vehették át az elismerést.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az ünnepélyes átadón többek között elmondta, hogy napjaink kihívása biztosítani a magyar kultúrán belül a sokszínűséget és ezzel együtt az arányosságot. A miniszter értékelése szerint az utóbbi időben sikerült elmozdulni az értékek felé és megoldani a kultúra finanszírozását is. 

Ennek köszönhetően a magyar kultúra egyetlen területe sem kap kevesebbet, mint korábban, a független színházak sem.

Azt is elmondta, hogy újjászervezik a magyar irodalmi életet, átszervezik a Petőfi Irodalmi Múzeumot, rendezett viszonyokat teremtenek a múzeumokban, levéltárakban és az előadó-művészet területén.

Beszélt arról is, hogy a 2010-es 172 milliárdról idén már 584 milliárd forintra emelkedett a kultúra állami támogatása, miközben Budapesten és vidéken is a kiegyezés óta legjelentősebb kulturális fejlesztési hullám zajlik le. A Liget Budapest Projekt például a nyugati világ legnagyobb kulturális beruházása – mondta. 

Gian Paolo Brizzi Európa első egyeteme, a Bolognai Alma Mater Studiorum professor emeritusa. A méltatás szerint a bolognai székhelyű egyetemközi kutatócsoport vezetője, köteteinek szerkesztője. A Magyar emlékek Itáliában program munkatársaként pótolhatatlan segítséget nyújtott az emilia-romagnai anyag feldolgozásában, szoros kapcsolatot épített ki több magyarországi intézménnyel, és külön figyelmet szentel az itáliai egyetemek magyar hallgatóinak.

Munkásságával, életművével jól példázza azt, hogy miként válhat egy nem magyar ember par excellence hungarológussá, hozzájárulva a magyar kultúra megismertetéséhez a világban.

Szvorák Zsuzsanna több mint 25 éve a Füleki Gimnázium magyar nyelv és irodalom, valamint etikai nevelés szakos tanára. Hivatása mellett jelentős közéleti tevékenységet végez: elnöke a Csemadok füleki alapszervezetének, létrehozta a füleki Magyar Közösségi Házat, rendezvények szervezésével, ifjúsági csoportok vezetésével gazdagítja a Felvidék kulturális életét.

Turczi István költő, műfordító, irodalomszervező egyetemi oktató évtizedek óta fáradozik a magyar irodalom külföldi megismertetésén és nemzetközi kapcsolatrendszerének mélyítésén. A Magyar Pen Club főtitkára, a Költők Világkongresszusa alelnöke. Műfordítóként ausztrál, finn, izraeli, skót irodalmi antológiák összeállítója, verseit és egyéb írásait eddig húsz nyelvre fordították le.

MTI

Szerző: admin