ATTILA HUN KIRÁLY óriási szobor csoport emlékműve Ausztriában
2021. október 16. 11:20
Miért hallgat a magyar és osztrák média is erről idestova másfél évtizede?

Alsó-Ausztriában, a Duna melletti Tulln városában, mindössze 25 km-re Bécstől található ez a 2005-ben felavatott grandiózus Attila szoborcsoport emlékmű!

A középkori német udvari irodalom germán mondakörre épülő egyetlen fennmaradt népszerű hősi eposza, a Nibelung-ének szerint Attila, a hun vezér Tullnban fogadta a Passauból hajón érkező menyasszonyát, a germán gót fejedelmi családból származó Krimhildát, vagyis Ildikót.

(A történészek részéről valószínűsíthetően ő volt Attila harmadik fő felesége, aki mérget csepegtetett a nagy hun vezér fülébe, így végzett vele. Tettét alátámasztaná, hogy a gót származású asszony később is a hun birodalom ellen fordult, és a gótokat segítette velük szemben.)

A szoborcsoportban balról, a Passau felől érkező Krimhildát Rüdiger von Bechelaren, Osterland őrgrófja és az énekben említett két másik lovag kíséri.

Jobbról, Hunnia felől Attila, aki mögött testvére, Buda, s a hun udvarban száműzetésben élő Dietrich von Bern és Gibich hercegek állnak. A sort Attila fia, a kis Aladár zárja, aki a németek legfontosabb Nibelungen hősi eposzában Etzel néven szerepel.

Ha a német nyelvkultúrájú osztrákoknak annyira jelentős e történelmi találkozás, hogy grandiózus emlékművet emeltek az utókornak.. akkor mi, magyarok, akik a hunok utódai.

Ezt az írást N.Zs. weboldalunk rendszeres olvasója küldte

 

 

Szerző: admin