Bajnai Gordon: kell egy másik néppárt, akkor is, ha eddig ez nem sikerült
2019. április 13. 11:20
Az eddigi utolsó magyarországi szocialista kormány feje éppen tíz éve lépett hivatalba, ennek kapcsán jelent meg egy új könyv, amelynek bemutatóján a volt kormányfő is felszólalt.

"Frontsebészet" címmel jelent meg könyv a Magyarországon éppen tíz éve - egy esztendeig - regnált Bajnai-kormányról.

A pénteki bemutatón - amelyen számtalan egykori kormánytag és ma is aktív ellenzéki politikus is ott volt - maga a volt kormányfő beszélt, elmondva, a feladatot végrehajtották, megmentették a csődtől az országot.

Visszaemlékezése szerint azért vállalta el a feladatot a "miniszterelnöki casting" során, mert "ha tudod a megoldást, nem mondhatsz nemet" - olvasható a hvg.hu beszámolójában. "Találtam a kormányomba 12 mesterlövészt, akik értettek ahhoz, amit csináltak" - tette hozzá.

Tíz év távlatából is úgy ítéli meg, jó volt, hogy nem tartottak előre hozott országgyűlési választást, ez esetben ugyanis mindenki ígérgetni meg kampányolni kezdett volna a cselekvés helyett, a válság pedig ezt "nem bírta volna ki".

A tizenkét "mesterlövész" egyikét, Balázs Pétert például bevásárlás közben zavarta meg a kérdéssel: lenne-e külügyminiszter?

Szerinte "a gyors sikerek legitimálták a kormányt", Tom Cruise-hoz hasonlítva magát a Mission: Impossible-ben.

A Fidesz 2010-es kétharmados választási győzelme miatt nem tartja magát felelősnek, hisz nem népszerű pártot kellett csinálnia, hanem "megmenteni az országot".

Arról is elmondta a véleményét, hogyan lehetne leváltani ma a Fideszt.

Szerinte egy másik néppártra van szükség, akkor is, ha ezt eddig nem sikerült létrehozni.

A könyvbemutatón elmondta, tiszteli Soros Györgyöt, aki a "saját eszével és tehetségével lett sikeres pénzügyi szereplő, vagyonát pedig társadalmi célokra is fordította".

Bajnai Gordon ma ideje kétharmadát külföldön tölti, ami segít neki abban, hogy "megértse azt, ami Magyarországon történik".

Előzőleg a 168 Órának adott interjújában - esetleges visszatéréséről - elmondta: "ha tudok tenni valamit valamilyen poszton, akkor azt meg fogom tenni".

Infostart nyomán

Szerző: admin