Bemutatjuk a Matehetsz Tehetségházát
2021. október 12. 13:58
Egy évvel ezelőtt ünnepélyes keretek között adták át a Matehetsz önálló tulajdonú székházát, a Tehetségházat.

Az újonnan kialakított épület innovatív irodai és tanulási környezete lehetővé teszi, hogy a Matehetsz – mint hazai és EU-s támogatású projekteket megvalósító közhasznú egyesület – segítő tevékenységét állandó székhelyről, korszerű infrastruktúrával végezze.

A Matehetsz Tehetségház beruházási folyamata még 2017-ben indult. A hazai építőipar progresszív fejlődése közben történt áremelkedések miatt a kapott 255 millió forint ingatlanfejlesztési támogatást az EMMI 38 millió forinttal megemelte. A kormányzati támogatás felhasználásának első lépése az alapingatlan megvásárlása volt a budapesti XI. kerület Budaörsi út 119/b szám alatt, ezt követhette a kismértékű bővítés és felújítás, valamint az akadálymentes használat biztosítása, a korszerű irodai és fejlesztési környezet kialakítása.

A 450 m2-es hasznos területű épület fő funkciói:

1. Irodai helyet ad a Nemzeti Tehetség Program és az EU-s fejlesztések projektjeinek.

2. Korszerű helyet kap a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács, az ennek a jogi és operatív képviseletét ellátó Matehetsz és a Matehetsz két szervezeti egysége, a Kárpát-medencei tehetséghálózatot koordináló Nemzeti Tehetségpont, valamint az európai tehetséghálózat (ETSN) zászlóshajójaként működő Budapesti Európai Tehetségközpont.

3. Négy helyiségben lehetőséget biztosít kiscsoportos tanulói fejlesztésekhez, illetve szakemberek számára műhelybeszélgetésekhez.

4. A fentiek mellett a ház nyitott bárki számára, aki a tehetséggondozással kapcsolatosan érdeklődik: a Tehetségház szülők, nagyszülők és fiatalok számára tájékoztatással, tanácsadással és a tehetségsegítő programokba történő bevonás lehetőségével is rendelkezésére áll.

Melyek azok az eredmények, amelyek a ház kialakítását indokolták?

A most futó Tehetségek Magyarországa projekt keretében például a tanév egy-egy szakaszában a Matehetsz több hetes programsorozatokat finanszírozott, amelyeket tehetségterület és korosztály alapján a pedagógusok terveztek és valósítanak meg.

Jelenleg 80 ilyen program fut, mintegy 2300 tanuló bevonásával, de az eltelt nyolc évben a Matehetsz szervezésében összesen 60.000 tanuló csoportos fejlesztése történt.

A csoportos fejlesztés mellett az egyéni, személyre szabott segítés a Matehetsz kiemelt tevékenységévé vált. A Tehetségek Magyarországa projektben indították el a Tutor Programot, amelyben gondosan kiképzett tutorok 5-12 fő tanulót segítenek egy naptári éven keresztül.

Az idei évben, jelenleg is 674 tanulót segít 90 tutor.

A segítés rendszeres személyes beszélgetést, szülőkkel, pedagógusokkal történő kapcsolattartást jelent és kiscsoportos fejlesztőalkalmakat, ami a kortárs kapcsolataikat és különböző készségeiket fejleszti, sok játékkal, játékos feladattal.

Az eltelt 4 évben összesen közel 3000 tanulót vontak be a Tutor Programba, és 120 tutor közreműködött a célok megvalósításában.

A tehetségsegítés fontos támogatási formája az ösztöndíj: jelentős eredmény, hogy csak a Matehetsz az elmúlt években: 2600 tanulót tudott mintegy 600 millió Ft ösztöndíjjal segíteni.

A Matehetsz az elmúlt tíz évben – a pedagógusok és más tehetségfejlesztő szakemberek munkájának szakmai támogatása érdekében – szakkiadványokat is megjelentetett: 62 szakkönyv és tanulmányfüzet került publikálásra, ingyenes hozzáféréssel.

A Matehetszben fejlesztett és megszervezett akkreditált pedagógus-továbbképzéseken az eltelt tíz évben 27 ezer fő pedagógus, szakember vett részt.

A Tehetségház átadási ünnepségének keretében az EMMI és a Matehetsz stratégiai partnerségi megállapodást kötött.

A tehetséggondozás érdekében létrejött megállapodás kifejezi az eltelt 10 év sikeres közös munkájának elismerését, a következő évek együttműködésének is új keretet ad. A megállapodással a Kormány meghívja a Matehetsz szakembereit a hazai tehetségfejlesztéssel kapcsolatos döntések előkészítő konzultációira, egyeztetéseire, a Matehetsz részt vehet a tehetséggondozással kapcsolatos jogszabályok előkészítésében, módosításában, felülvizsgálatában.

Ezzel az együttműködéssel a Kormány – 2020 októberétől immár a Miniszterelnökséghez tartozó Nemzeti Tehetség Program megvalósulása érdekében – az eddigieknél szorosabb szakmai kapcsolatot hoz létre a Matehetsz és a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács tagszervezeteivel, a Kárpát-medence mintegy 1400 tehetségpontjával, valamint a Szövetség programjainak megvalósításában közvetlenül közreműködő mintegy 200 pedagógussal, szakemberrel.

Az átadási eseményen Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár (2020. október 1-től családokért felelős tárca nélküli miniszter) elmondta: a kormány a szövetséggel tíz éve működik együtt, a megállapodás azt jelképezi, hogy valódi szövetséget kötnek a magyar fiatalok, tehetségek felkarolásáért, segítéséért.

Az államtitkár szerint Magyarország gazdag ország, ha azt nézzük, hány tehetség van az országban.

Tehetség.hu

Szerző: admin