Budapesten már alakul az előválasztás mezőnye, a Momentum a legaktívabb vidéken
2021. február 20. 13:57
Összeszedtük azokat a neveket, akikre biztosan lehet szavazni a 106 választókerületben az ellenzéki előválasztáson. A fővárosban várható pár nagy csata, de érdekesnek ígérkezik Szombathely is. A pártok egyelőre készülődnek az őszi küzdelemre.

Vasárnap jelenti be a Momentum a párt miniszterelnökjelöltjét, aki a járvány miatt ősszel esedékes ellenzéki előválasztáson indul majd.

A januári pletykák és sajtóhírek szerint nem várható meglepetés, maga a pártelnök, Fekete-Győr András indul. A hvg.hu az értesüléssel kapcsolatban megkereste Fekete-Győr Andrást, aki nem akart erre reagálni. Ugyanakkor lapunk egy másik pártbéli forrása annyit fűzött ehhez hozzá, hogy Fekete-Győr neve valóban korábban is fölmerült már, de azon tervek szerint, amelyek vele számoltak mint miniszterelnök-jelölttel, már el kellett volna indítania a kampányát, de ezt Fekete-Győr eddig nem tette meg.

Hivatalosan eddig három indulóról lehet tudni: a jobbikos Jakab Péter, a hódmezővásárhelyi polgármester Márki-Zay Péter és az első Orbán-kormány oktatási minisztere, Pálinkás József jelentették be indulási szándékukat. Utóbbi abban az esetben indulna, ha érez maga mögött támogatást. Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely még nem döntött hivatalosan, azonban hónapok óta győzködik az indulásról, több ellenzéki forrásunk biztosra veszi az indulását és végül a közös jelöltté válását. Csütörtökön mintha Karácsony is mozdult volna, az ATV-ben már azt nyilatkozta, csak akkor lesz jelölt, ha lesz előválasztás. Márpedig előválasztás biztosan lesz, a miniszterelnöki kör eddig sem volt kérdés.

Hivatalosan nem erősítették meg, de Dobrev Klára DK-s EP képviselő indulása nagyon valószínű, erre Gyurcsány Ferenc decemberi nyilatkozatából is lehet következtetni. Találgatás szintjén felmerült Bajnai Gordon volt miniszterelnök is, aki tudomásunk szerint nem indul, illetve információink szerint többen is megkörnyékezték a jelöltként megbuktatott Botka Lászlót, aki szintén nem vágyik erre a szerepre.

Az elmúlt hónapokban rendszeresen találkozó és arról közösen kommunikáló pártelnökök közösen még nem mondtak semmit az egyéni körzetekben tartandó előválasztásokról, azonban Gyurcsány Ferenc DK-elnök hétfőn az ATV-ben bejelentette, mind a 106 körzetben lesz előválasztás. Ezt azóta sem cáfolta senki. Az továbbra sem ismert, hogy erre hogyan regisztrálhatnak majd a szavazni kívánók (a Momentum tudmásunk szerint nem akar offline regisztrációt, míg a főpolgármester-jelölti előtt meg kellett ezt tenni), illetve az sem, hogy a pártlistákra is lehet-e a majd szavazni. Utóbbi szintén érdekes kérdés, és az eredeti álláspontok itt is távol álltak egymástól.

Ha valóban mind a 106 körzetben lesz előválasztás, akkor azzal a Momentum érdeke érvényesülhet például a 2018 óta óriásit zsugorodott MSZP-ével szemben (a szocialisták korábban szerették volna elérni, ha az előző országgyűlési választáson győzni tudó képviselők automatikusan közös jelöltté válnak, ezzel ők nyolc helyen futhattak volna be előzetes verseny nélkül), és lassan annak is ki kellene derülnie, kik között választhatnak az ellenzéki érzelmű szavazók.

Előkampányba a Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom kezdett, a parlamenti pártok eddig egyetlen választókörzetben sem jelöltek be nevet hivatalosan, néhány helyen azonban már lehet sejteni az indulót. A DK hvg.hu-nak adott válaszában elmondta, a pártnak az összes egyéni körzetben van jelöltje, de ezt a listát a többi pártnak szeretnék még bemutatni, mielőtt nyilvánosságra hoznák, de a többi parlamenti párt sem küldött listát.

Valószínűsíthető, hogy a Momentum nem egyezkedett különösebben a jelöltjeiről, legalább is az MSZP-vel biztos nem: Zuglóban ugyanis a független országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos indításával kavarták fel az állóvizet, akit a 2018-ban magabiztosan győző MSZP-s Tóth Csabára indítanak rá az előválasztáson. Hadházy mögé szombaton beállt a Mindenki Magyarországa Mozgalom is.

A két jelölt napok alatt esett egymásnak a közösségi médiában és egyéb nyilatkozatokban. Abból születhetnek további konfliktusok is, ha korábbi győztesekre indít rá a többi párt jelölteket, főleg ha erős jelöltekről van szó, de egy névtelenséget kérő politikai szakértő korábban úgy vélte, ez valós veszélyt Tóth Csaba pozíciójára jelenthet csak.

Azt is le kell szögezni, hogy sok konfliktus ebből nem lesz: hiszen három éve a Fidesz 91 egyéni választókerületet vitt el, míg az ellenzék 15 helyen tudott győzni.

Nézzük, mi látszik eddig

A legtöbb konkrétumot az ellenzéknek amúgy is valamivel jobban fekvő fővárosból tudni: az 1-es számú választókerületben a jelenlegi budavári alpolgármestert, Gelencsér Ferencet indítja a Momentum (egy ideig szó volt Fekete-Győr Andrásról is), ellenfele pedig minden bizonnyal az LMP-s Csárdi Antal lesz, aki az ellenzéki visszalépések után 2018-ban vitte ezt a körzetet Hollik István elől. Az MSZP oldaláról Bárándy Gergely neve merült fel a 24.hu szerint , de erről még nem érkezett hivatalos tájékoztatás. Az biztos, az előválasztás győztesének nem Hollikkal kell megküzdenie, mert helyette jövőre mást küld a Fidesz.

A 2-es számú választókerület már izgalmasabbnak tűnik, a Momentum arcaként indult, majd 2018 után eltűnt, azóta viszont újra alelnökké vált újbudai polgármester-helyettes, Orosz Anna megy neki Budapest főpolgármester-helyettesének, a DK-s Gy. Németh Erzsébetnek. Melléjük befuthat még a párbeszédes Barabás Richárd, illetve volt még szó az MSZP-s Hintsch Györgyről is.

A 3-as számú választókerületben a Momentum alelnöke, Hajnal Miklós mellett elindul a választáson a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatásával Káncz Csaba - nemzetközi politikai szakértő, hegyvidéki lokálpatrióta. Ott Gulyás Gergely nyert 2018-ban a DK-s Bauer Tamással szemben, és az már eldőlt, hogy a fideszes induló biztosan nem Gulyás lesz.

A 4-esben erős versenyre számíthatunk: a 24.hu azt írta, a DK az egyik sztárját, Kálmán Olgát küldi, a Párbeszéd valószínűleg a szintén nagy ismertséget maga mögött tudó Tordai Bencét, a Momentum pedig épp elkezdte felépíteni a jelenleg alpolgármesterkedő Berg Dánielt. Ez Varga Mihály pénzügyminiszer győztes körzete, aki helyett jövőre Gór Csaba indul.

Az 5-ös választókerületben, ahol a DK-s Oláh Lajosé a mandátum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatásával elindul Almási-Kecskés Gusztáv, jogász-közgazdász, erzsébetvárosi lokálpatrióta.

A nagyjából Józsefvárost jelentő 6-os számú kerületben egyelőre egy név ismert: Csordás Anettet a Pikó András-féle C8 Civilek Józsefvárosért egyesület jelöli, a többiek még nem léptek. Az otthonápolási kampányt sikerre vitt jelölt egyébként nem zárkózik el attól, hogy beálljon mögé valamelyik párt is, egyelőre a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatja. A hírek szerint a kerület egykori polgármestere, Sára Botond indulhat a Fidesztől a három éve 40 százalékkal győző Kocsis Máté helyett.

A 8-as számú budapesti választókerület, a zuglói hirtelen vált izgalmassá: a Momentum bejelentette, hogy Hadházy Ákost indítja a győztes Tóth Csabára. Róla Fekete-Győr András korábban azt mondta, nem lehet rajta az ellenzéki közös listán múltbeli kínos ügyei miatt. Hasonlóan érdekes lehet a 9-es számú is, itt ugyanis azt a Paróczai Anikót indítja a Momentum, akit nyáron azért rabosítottak, mert felfedett adatokat a kispesti vagyonkezelő spanyol nyaralójáról. A körzetben 2018-ban a szocialista Burány Sándor szerzett egyéniben mandátumot.

Budapest 10. jó eséllyel a párbeszédes Szabó Tímea terepe lesz, ő 2018-ban simán verte itt a Fideszt. Riválist eddig egyedül a Momentum jelentett be, ő Turgonyi Dániel, Óbuda alpolgármestere.

A 13. számú választókerületben ketten támogatnak indulót: Vajda Zoltánt a Mindenki Magyarországa (ő 2018-ban kevéssel kapott ki Szatmáry Kristóf fideszes politikustól), Hollai Gábort a Momentum. A tizenhetedikben pedig egyedül a jelenlegi országgyűlési képviselő, Szabó Szabolcs indulása biztos a Momentum támogatásával.

Budapest 18. jelenleg az MSZP-s Molnár Gyuláé, de mehet még Budafok-Tétényért a momentumos Tóth Endre, és nem kizárt a DK-s Bollók Istvánné ringbe szállása sem, ő 2002 és 2006 között még az MSZP színeiben nyerte meg a kerületet.

Budapesten kívül szintén csak a Momentum, és a Mindenki Magyarországa Mozgalom aktív az indulások bejelentésében, de pár ismert figura azért mástól is feltűnik.

Baranyában az 1-es körzeben befutó jelölt is lehet Mellár Tamás, őt a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatja. Négy éve szorosan nyert 39 százalékkal, pedig akkor 14-et kapott a Jobbik és ötöt az LMP jelöltje. A Pécsma.hu szerint a pártok itt helyi önkormányzati képviselőket indítanának, bár információjuk szerint a DK-ban felmerült, hogy Mellárt támogassák.

A 2-esben pedig az LMP frakcióvezetője, a négy éve épp Mellárral közös kerületben próbálkozó Keresztes László Lóránt indul, de a helyi lap szerint nem kizárt, hogy a DK-s Zag Gábor is versenybe száll itt, az MSZP pedig Szakács László parlamenti képviselőt indíthatja, aki az elmúlt két választáson az országos listáról jutott a Parlamentbe. Márki-Zay Péter mozgalma szombaton bejelentette, Simon Gábor Imrét, a szervezet megyei koordinátorát, a Pannónia Rádió alapítóját, és a helyi kézilabdacsapat marketing igazgatóját indítja.

A 4-esben eddig csak a Mindenki Magyarországa javasolt embert, Alpár Györgyöt.

Bács-Kiskun 1-ben Bíró Barna (Momentum) és valószínűleg Szőkéné Kopping Rita (DK) szállhat versenybe, a 2-ben csak a Momentum jelöltje biztos (Bodrozsán Alexandra), a 4-esben pedig csak az LMP-é (Kis-Szeniczey Kálmán). Bács-Kiskun 6-ban Preininger Rozáliát és dr. Sörös Gergelyt is javasolja a Mindenki Magyarországa Mozgalom.

Békés megyében és Borsod Abaúj-Zempénben is egy-egy jelölt van: előbbi 4-es számú kerületében Sebők Éva, utóbbi 4-es számú kerületében Hornyák Evelin, mindketten Momentumosok.

Csongrád-Csanád 2-es kerületében Mihálik Edvinre (Momentum) már biztos lehet szavazni, illetve az Index egy cikke szerint szóba került még a DK-s Binszki József is, de ő nem nem jelentette be hivatalosan. A 3-ban az LMP-s Fehér Attila biztos, illetve a Mindenki Magyarországától Mészáros Gábor, de nem lenne meglepő, ha a DK-s Szűcs Ildikót is bejelentené pártja hamarosan.

A 4-es számú választókerületben a saját mozgalma már biztosan támgoatja Márki-Zay Pétert, de Hódmezővásárhely miniszterelnök-jelöltségre is hajtó polgármestere hangsúlyozta, hogy ő csak akkor vállalja el, ha nem lesz más esélyes jelölt Lázár Jánossal szemben.

Fejér megyében az 1-esben indul Barlabás András (Momentum), a 3-asban és az 5-ösben pedig a Mindenki Magyarországa ajánlott jelölteket, Ifj. Bogdán Jánost és Gotlóz Tibort.

Győr-Moson-Sopronról keveset tudni, azt is csak a Mindenki Magyarországa miatt: Urbán Tibor az 1-esben, Szabó Miklós az 5-ösben indul.

Hajdú-Biharban csak a Momentum aktív: az 1-esben Szabó Bencét, a 2-esben Mándi Lászlót, a 3-asban Kosztin Mihályt indítja a párt. Kicsit keleten maradva Hevesben is csak ők jelentettek be indulót, ő Jánosi Zoltán a z 1-es választókörzetben.

Jász-Nagykun-Szolnok 1-ben Tóth Áron (LMP) indul biztosan, felmerült még a DK-s Miskolczi László neve is, Komárom-Esztergomban pedig a Mindenki Magyarországra ajánlott még csak embert, ő a 3-ban induló Lakatos Béla, az 1-es választókerületben, Tatabányán pedig Popovics Judit támogatását jelentették be. Nógrádból csak a Momentum jelentkezett, az 1-es körzetben indítják Horváth Ferencet.

Pest megye is meglepően szellős eddig: az 1-es körzetben az LMP-s Tetlák Örs megy neki a momentumos Ollero Marcónak, akik mellé a DK Bősz Anettet adhatja még, a 2-esben pedig csak a Momentum és Mindenki Magyarországa által támogatott Szél Bernadett neve ismert. A 3-asban a momentumos Buzinkay György a biztos, de itt a jobbikos Pál Gábor és a DK-s Király Miklós is feltűnhetnek. A többi kerületben vagy egy, jelölt van, vagy annyi sem: a 4-ben a momentumos Juhász Béla, a 7-ben a szintén momentumos Farag Alexandra, a 9-ben pedig az LMP-társelnök Schmuck Erzsébet indul biztosan.

Szabolcs-Szatmár újra Márki-Zay Péteréké egyelőre: Lővei Csabát az 1-esben, D. Kiss Krisztiánt a 2-esben támogatja a Mindenki Magyarországa, szombaton pedig bejelentették, hogy a 4-es választókerületben Sápi Mónikát indítják.

Vas megyéből egyelőre egy kerületről lehet tudni, de arról sokat: az ez elmúlt négy évben Szombahelyre igazolt Ungár Péter az LMP színeiben indul, de itt lesz az exjobbikos, jelenleg független Bana Tibor is, akit a szombati bejelentés szerint a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogat. Ráadásul felmerült még a DK egyik legtöbbet támadott politikusa, Czeglédy Csaba, a jobbikos Balassa Péter, illetve Szombathely frissen a Momentumba igazolt alpolgármestere, László Győző indulása is. A kormánypárttól valószínűleg újra Hende Csaba indul, ő 2018-ban 50 százalékkal nyerte a körzetet.

Veszprémben csak a 2-es számú választókerületben biztos Szecsődi Andrea (Momentum) indulása, Zalában pedig szintén a 2-es számúban a momentumos Elekes Istváné, illetve a Mindenki Magyarországától Molnár Tiboré.

Az ellenzéki pártok képviselői arról beszéltek kedden, hogy bár nyitottak minden új párt és mozgalom segítségére, csak hatuk közt van meg az a bizalom, amire építhetnek, ezért nem működnek együtt például a Szanyi Tibor-féle ISZOMM-mal sem annak ellenére, hogy a párt azt kommunikálta, részt venne az előválasztáson.

Az ISZOM egy markáns baloldali párt,teljes nevén Igen Szolidaritás Magyaroszágért Mozgalom, melynek miniszterelönök jelöltje Szanyi Tibor, a párt elnöke.

A korábbi nyilatkozatok alapján civilek is úgy vehetnek részt az előválasztáson, hogy előre eldöntik, melyik frakcióhoz csatlakoznak majd.

Fekő Ádám

Szerző: admin