Civil szervezetek vezetőivel is találkozik hétfőn Budapesten az amerikai külügyminiszter
2019. február 10. 14:34
2011 óta nem járt hazánkban amerikai külügyminiszter.

Az amerikai kormány magas rangú diplomatái egyre jobban aggódnak amiatt, hogy Orbán Viktor egyre határozottabban Oroszország felé irányítja Magyarországot.

Egyre kevésbé tetszik az is, hogy a magyar miniszterelnök próbálja hazánkat fokozatosan függetleníteni az amerikai szövetségesi kapcsolatoktól és egyre határozottabban Oroszország felé irányítja Magyarországot.

Az amerikaiak aggodalmának legfőbb oka, hogy a magyar kormány közel másfél évnyi tárgyalássorozat után sem hajlandó aláírni az amerikai és a magyar kormány közötti, úgynevezett védelmi együttműködési megállapodás megújítását.

Csütörtökön jelentették be, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn Budapestre érkezik.

A magyar kormány igyekezett ezt sikerként eladni, mert 2011 óta nem járt hazánkban amerikai külügyminiszter. Pénteken azonban az amerikai külügy közleményéből kiderült, hogy Pompeo nem csak magyar kormánytagokkal, hanem a kormány által támadott civil szervezetekkel is találkozik hétfőn.

A hírt a Transparency International megerősítette, hogy hivatalosak egy találkozóra az amerikai külügyminiszterrel, a 444-nek pedig a Helsinki Bizottság és a TASZ erősítette meg, hogy találkoznak hétfőn Pompeoval.

Köműves Anita

Szerző: admin