Cseh kormányfő: van élet a V4-eken kívül
2022. január 14. 10:10
A soros uniós elnökségre készülő Petr Fiala miniszterelnök fontosnak tartja ugyan a visegrádi államok együttműködését, de kiemelte, ez nem lehet az egyedüli együttműködési forma az Unión belül.

Petr Fiala miniszterelnök úgy véli, hogy a visegrádi négyek megtalálhatják azokat a közös érdekeket, amelyeket az Európai Unióban „ésszerűen” lehet előmozdítani.

Az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel való találkozóját követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a V4-ek keretében folytatott együttműködés fontos, de – amint rámutatott – „nem lehet az egyetlen” együttműködési forma.

Csehország az év második felében, Franciaország után tölti majd be az Európai Tanács soros elnöki tisztségét. Ezzel kapcsolatban a cseh miniszterelnök kifejtette, a Cseh Köztársaság nem fogja megoldani az egyrészről az Európai Bizottság, másrészről Lengyelország és Magyarország közötti vitákat.

„Nem akarunk és nem is tudunk moderátorok lenni” – emelte ki Petr Fiala.

"Arra fogunk törekedni, hogy a közép-európai országok és az Európai Unió közötti kapcsolatok nyitottak legyenek, hogy közösen tudjunk fellépni a közép-európai országok érdekeiért, és hogy ez egyúttal hozzájáruljon az Európai Unió megerősítéséhez" - tette hozzá a cseh miniszterelnök. 

Rónay Tamás

Szerző: admin