Deutsch Tamás lemondott minden európai parlamenti bizottsági tisztségéről
2021. január 13. 17:22
A döntés némileg formális, hiszen az EP-képviselőt korábban az Európai Néppárt már megfosztotta minden politikai szerepvállalás lehetőségétől.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő lemondott minden, az Európai Parlamentben betöltött tisztségéről és jelentéstevői megbízásáról - közölte a Népszavával az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti csoportjának szóvivője.

Ez a döntés jelenleg csak formalitás, hiszen a néppártiak tavaly év végén megfosztották minden politikai szerepvállalás lehetőségétől.

Deutsch mostanáig az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottságának egyik alelnöke volt. A lap értesülései szerint a Fidesz EP-delegációja fog javaslatot tenni a pozíció betöltésére.

Korábban mi is írtunk róla, hogy elfogadta Deutsch jogfosztását az Európai Néppárt. A képviselőtől akkor visszavonták a jogot, hogy a képviselőcsoport nevében az EP plenáris ülésén felszólaljon, illetve egyes ügyek előadójaként vagy árnyékelőadójaként dolgozzon, továbbá bármilyen tisztséget töltsön be az EP-ben, ez elsősorban a Költségvetési és Ellenőrzési Bizottság alelnöki mandátumát jelentette.

Deutsch Tamás kizárását azután kezdeményezték, hogy a fideszes képviselő a Gestapo és az ÁVO gondolatrendszeréhez hasonlította Manfred Weber néppárti frakcióvezető kijelentését, miszerint Orbánnak nem kell tartania az EU-s jogállamisági követelményektől, ha Magyarországon függetlenek a bíróságok és szabad a média. Deutsch azóta több alkalommal is bocsánatot kért Webertől.

Az egész Fidesz-frakciót kizárná az Európai Néppárt

Annak a jogi lehetőségét keresik, hogy ne csak egy képviselőről, hanem mindenkiről dönthessenek egyetlen szavazással.

Olyan javaslatot készít elő az Európai Néppárt, amely segítségével nemcsak egy embert, hanem egy egész frakciót ki lehet zárni a pártból egyetlen szavazással, egyszerű többséggel - írja a Politicóban megjelent határozatra hivatkozva a HVG.

A határozat szerint a Néppárt egy ötfős munkacsoportot hozott létre, amelynek célja a javaslat kidolgozása. Az öt képviselőt kedden választották meg, és az az Othmar Karas is helyett kapott benne, aki nemrég Deutsch Tamás kizárását is kezdeményezte. A javaslat lényege az, hogy ne csupán egyénenként lehessen kizárni a képviselőket a pártból, hanem súlyos esetben egy egész frakciót is. Az elképzelések szerint mindezt egyetlen szavazással, ahol még kétharmados eredmény sem kell, elég az egyszerű többség.

A munkacsoport jelenleg ennek részleteit dolgozza ki, a lap szerint február végéig dönteni akarnak a szabályzat módosításáról.

Az ügy egyik előzménye éppen Deutsch Tamáshoz kötődik, akinek jogfosztását decemberben fogadta el a Néppárt, miután Deutsch a frakcióvezető Manfred Webert illette kemény kritikával: két interjúban is azt nyilatkozta, a náci Gestapo és a kommunista ÁVO módszereire emlékezteti őket a politikus egyik kijelentése.

Deutsch végül bocsánatot kért, nem is zárták ki a Néppártból, viszont a Költségvetési Ellenőrzési Bizottságban betöltött alelnöki posztjáról le kellett mondania, nem tölthet be semmilyen tisztséget, és sem előadóként, sem képviselőcsoportok nevében nem szólalhat fel.

- a szerk.

 

 

Szerző: admin