Diaszpóra osztály indul Sárospatakon
2021. október 5. 19:54
Iskola a diaszpórában élő magyar fiataloknak.A Sárospataki Református Kollégium diákja volt Gárdonyi Géza és Móricz Zsigmond is.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság által támogatott, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája a diaszpórában élő magyar fiataloknak 5 éves gimnáziumi ösztöndíjat indít bentlakásos lehetőséggel.

A képzés a felvételt elnyerő azon diákok számára ingyenes, akik legkésőbb 2021. június 30-ig (a beiratkozás napjáig) igazolni tudják magyar állampolgárságukat, vagy az annak megszerzésére benyújtott kérelmüket.

Az iskolát 1531-ben Perényi Péter parancsára alapították. A Kollégium diákjaiból kerültek ki az 1848–49-es forradalom és szabadságharc legkeményebb irányítói közül többen.

Az iskola továbbá híres volt magas műveltségű tanárairól, és azok európai szintű tanításáról.

A Sárospataki Református Kollégiumot a történelem során több jelzővel is emlegették. Az egyik legközismertebb a Bodrog-parti Athén.

Csokonai viszont a Múzsák székhelyeként emlegette. Legújabb címe a Magyar Cambridge, hiszen itt lehetett elsőként angol nyelvű diplomát szerezni az országban.

Ma robotika, nyelv, sport programjai is vannak az iskolának. Földrajz, kémia, biologiából országos dőntő szinten versenyeznek az idén. Ennek még nincs vége.

Az iskola híres diákjai:

Balsaráti Vitus János

Bánffy Dénes

Barczafalvi Szabó Dávid

Beregszászi Nagy Pál

Bessenyei György

Bethlen Miklós

Buzinkai Mihály

Csécsy János

Erdélyi János

Fáy András

Fegyverneki Izsák

Gárdonyi Géza

Geleji Katona István

Képes Géza

Kézy Mózes

Komáromi Csipkés György

Kossuth Lajos

Kövy Sándor

Kurucz Gyula

Mészöly Dezső

Móricz Zsigmond

Őri Fülep Gábor

Pósaházi János

Rákóczi György

Szemere Bertalan

Szikszai Fabriciusz Balázs

Teleki László

Thúri Farkas Pál

Tompa Mihály

- a szerk.

 

Szerző: admin