Dicső őszi menetelés: nyolc meccsen öt siker, két döntetlen és egy vereség az idei mérleg
2020. november 20. 12:42
Az A divízióban szerepelhet a magyar együttes.

A magyar labdarúgó-válogatott nagyszerű évet zárt 2020-ban: kijutott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra és feljutott a Nemzetek Ligája élvonalába.

A magyar labdarúgó-válogatott 2019-es ősze nem alakult a legjobban, kikapott Szlovákiától és Horvátországtól, majd ugyan legyőzte Azerbajdzsánt, Walesben is vereséget szenvedett. Egyenes ágon tehát nem sikerült kijutni az Európa-bajnokságra, maradt a pótselejtezős lehetőség.

A koronavírus-járvány keresztbe húzta a számításokat, márciusban nem lehetett megrendezni a Bulgária elleni találkozót, egészen szeptemberig kellett várni arra, hogy a válogatott újra pályára léphessen. A két és fél hónap leforgása alatt lejátszott nyolc mérkőzéséből ötöt megnyert a magyar válogatott, kétszer döntetlent játszott és mindössze egyszer kapott ki. A teljesítmény értékét növeli, hogy valamennyi összecsapás tétmérkőzés volt és hét esetben a világranglistán magasabban jegyzett csapattal kellett megküzdeni.

Rossi csapata Bulgária és Izland legyőzését követően kijutott a 2021-re halasztott kontinensviadalra, szerdán pedig önbizalommal telve fogadhatta Törökországot a Nemzetek Ligája utolsó fordulójában. Az már korábban eldőlt, hogy a magyarok nem tudnak kiesni a B divízióból, de még ott lebeghetett a szemek előtt, hogy fel lehet jutni a legmagasabb osztályba. A válogatott 2-0-ra legyőzte a törököket, a szerbek pedig megtették azt a szívességet, hogy megverték az oroszokat, így meglett a csoportelsőség.

Dibusz Dénes, a válogatott kapusa a mérkőzést követően elmondta, még maguk a játékosok sem számítottak arra, hogy a csapat első helyen végez csoportjában, míg Marco Rossi szövetségi kapitány – aki ezúttal is csak karanténból figyelhette a mérkőzést – nem győzte méltatni futballistáit.

„Rengeteg pozitívumot ki lehet emelni a csapattal kapcsolatban, hiszen kiemelkedően eredményes időszakon vagyunk túl. Kényszerből szinte minden mérkőzésen különböző összetételű csapattal álltunk fel, ezért elsősorban azt emelném ki, hogy mindenki végig partnerként kezelte a pályán mellette játszó csapattársát, illetve végig kellő önbizalommal, kiváló csapatszellemben és rendkívüli fegyelmezettséggel játszottunk” – jelentette ki Rossi, aki úgy véli, ahhoz, hogy jobb képességű csapatok ellen eredményes lehessen a magyar válogatott, mindenképpen szükséges bizonyos hátrányokat fizikai és akaratbeli pluszokkal kompenzálni. A kapitány szerint ez mindvégig megfigyelhető volt a pályán, és talán ez lehet a legfontosabb tényező, amiből a válogatott meríthet a következő időszakra.

A sikereket azonban nem csak az akaratbeli pluszokkal lehet magyarázni, nagy szerepe volt ebben annak is, hogy az olasz szakember áttért a három belső védős hadrendre. Mindez azonnali eredményt hozott, a magyar csapat nyolc meccsen mindössze hat gólt kapott, eközben mindössze egyszer maradt gólképtelen, kilenc játékos osztozott a 12 találaton.

Jó játékának köszönhetően fokozódik az érdeklődés a Dunaszerdahelyen futballozó Kalmár Zsolt iránt, míg a szintén pazar formának örvendő Szoboszlai Dominikot valódi top klubok figyelik, salzburgi edzője, Jesse Marsch éppen a napokban nyilatkozott arról, meglepné, ha a 20 éves középpályás a tavaszt csapatában kezdené meg. Ugyancsak érdemes néhány szót ejteni a francia születésű Nego Loicról, aki egy szabályváltoztatásnak köszönhetően léphetett pályára magyar színekben, Izland ellen gólt is lőtt. Szintén rendkívül gyorsan beilleszkedett Könyves Norbert, aki pedig Szerbiában debütált góllal.

A magyar válogatott jövő évi programja az Eb-n kívül még nem ismert, mivel a világbajnoki selejtezőcsoportok sorsolását december 7-én tartják. A kontinensviadalon előbb június 15-én a címvédő portugálokat, majd négy nappal később a világbajnok franciákat fogadja Rossi csapata a Puskás Arénában, végül június 23-án Münchenben a németekkel csap össze.

Ami szintén biztos, hogy a Nemzetek Ligája következő, 2022/23-as szezonjában már az A divízióban szerepelhet a magyar együttes, három kivételtől eltekintve pedig kialakult, melyik válogatott hol folytatja. A legjobbakat felvonultató A osztályban egyetlen hely kiadó, ugyanis a Svájc-Ukrajna mérkőzést nem tudták lejátszani szerdán, a másik két kérdőjel a C divízió két kiesője: Moldova Kazahsztánnal, Észtország pedig Ciprussal játszik a bennmaradásért. A NL négyes döntőjét jövő ősszel rendezik, ott a franciák és a spanyolok mellett a belgák és az olaszok lesznek érdekeltek.

A válogatott idei eredménysora

november 18. Magyarország–Törökország 2-0

november 15. Magyarország–Szerbia 1- 1

november 12. Magyarország–Izland 2-1

október 14. Oroszország–Magyarország 0-0

október 11. Szerbia–Magyarország 0-1

október 08. Bulgária–Magyarország 1-3

szeptember 06. Magyarország–Oroszország 2-3

szeptember 03. Törökország–Magyarország 0-1

A Nemezek Ligája következő kiírásának összetétele

A divízió: 

Olaszország, Belgium, Franciaország, Spanyolország (csoportelsők), Hollandia, Dánia, Portugália, Németország (csoportmásodikok), Lengyelország, Anglia, Horvátország, Ukrajna/Svájc (csoportharmadikok), Ausztria, Csehország, Magyarország, Wales (B-ből feljutók)

B divízió:

Bosznia-Hercegovina, Izland, Svédország, Ukrajna/Svájc (A-ból kiesők), Norvégia, Skócia, Oroszország, Finnország (csoportmásodikok), Románia, Izrael, Szerbia, Írország (csoportharmadikok), Montenegró, Örményország, Szlovénia, Albánia (C-ből feljutók)

C divízió:

Észak-Írország, Szlovákia, Törökország, Bulgária (B-ből kiesők), Luxemburg, Észak-Macedónia, Görögország, Fehéroroszország (csoportmásodikok), Azerbajdzsán, Georgia, Koszovó, Litvánia (csoportharmadikok), Moldova/Kazahsztán, Észtország/Ciprus (osztályozón bennmaradók), Feröer-szigetek, Gibraltár (D-ből feljutók)

D divízió:

Moldova/Kazahsztán, Észtország/Ciprus (C-ből kiesők), Málta, Liechtenstein (csoportmásodikok), Lettország, San Marino (csoportharmadikok), Andorra (csoportnegyedik

Korom Milán

Szerző: admin