Egészségesnek képzelik magukat a magyarok, pedig megdöbbentő a kórkép
2019. december 1. 15:59
A magyarok 90 százaléka jónak ítéli az egészségi állapotát, ennek ellenére 40 százalékuk küzd valamilyen krónikus betegséggel – derül ki az európai lakossági egészségfelmérés eredményeiből.

A lakosság nagy része elégedett az egészségi állapotával, csaknem kilencven százalék kielégítőnek tartja, körülbelül hatvan százalék mondja azt, hogy kifejezetten jó vagy nagyon jó az egészsége.

Ehhez képest mintegy 45 százalék számolt be arról, hogy van valamilyen krónikus betegsége, ezek általában magas vérnyomás, mozgásszervi, szív- és érrendszeri betegségek – tudta meg az InfoRádió Tokaji Károlynétól, a KSH Egészségügyi statisztikai osztályának vezetőjétől.

A férfiak 20, a nők 30 százalékánál depressziós tünetek is megfigyelhetők.

Ezért is érdekes, hogy nagy részük pozitívan nyilatkozik az egészségükről.

A mentális egészségi állapotot többféleképpen is felmérik: van, hogy konkrétan rákérdeznek a mentális állapotra mint betegségre, de vannak az érzelmi állapotra vonatkozó kérdések is, amelyekkel kiderül az esetleges kóros állapot. Ilyen például hogy mennyire érzi magát levertnek, milyen a hangulata.

Több kérdés is arra irányul, hogy úgy érzi-e az egyén, tud-e tenni az egészségesebb életért.

A lakosság négyötöde úgy gondolja sokat tehet saját egészségéért, sőt törekszik is, hogy egészségesebben éljen. Ugyanakkor a cukros üdítőknél és édességeknél, a dohányzásnál és az alkoholfogyasztásnál igen magasak a mutatók, pedig ezek egészségre gyakorolt negatív hatásai köztudottak.

Infostart

 

 

 

 

 

Szerző: admin