Egy eddig ismeretlen József Attila-versre bukkantak egy notesztöredékben
2021. február 23. 13:45
A vers címe Edit. A kéziratot el fogják árverezni.

A vers címe Edit

Ezért üldögélek

a világban.

Minden pillanat

édes, kellemes

Ezért a szivemen

már nem

sötét dolgok ülnek

kedvesem mosolygok.

A kéziratról tanulmányt író Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész a lapnak azt mondta, nagyon ritka, hogy még ismeretlen József Attila-vers kerüljön elő, mert a költő életművét korán elkezdték kutatni, már az ötvenes években. Akkor még irodalmi kapcsolathálózatának legtöbb tagja élt, így könnyebben eljuthattak múzeumokba a költőtől kapott kéziratok – mondta.

Az irodalomtörténész szerint a vers mérföldkőnek számít az életműben, ez tekinthető az első Edit-versnek.

Bíró-Balogh Tamás tanulmánya szerint a kézirat egy lefoglalási jegyzőkönyvvel együtt került elő. Az eredeti tulajdonosa a zsidó származású, bár kikeresztelkedett Barta István volt, aki József Attila jó barátjának számított, a költő több kéziratot is adott neki.

A jegyzőkönyv szerint Bartát 1945 júliusában állították elő, és elkobozták tőle „József Attila Szép remények verses noteszét 1935”. Ugyanakkor Bíró-Balogh megjegyzi: Szép remények című verses noteszét nem ismerik József Attilának. Hozzátette, több lap még lappanghat valahol, azt nem tudni, hogy fönnmaradt-e.

A kéziratot egyébként februárban el fogják árverezni.

hvg.hu

Visszavonják az árverésről a nemrég felfedezett József Attila-verset

Vizsgálni fogják a kéziratot, miután több szakértő is kételkedett az eredetiségében.

Levélben értesítette az Antikvárium.hu a regisztrált ügyfeleit, hogy visszavonják az aukcióról azt a kéziratot, amin József Attilának egy korábban nem ismert verse, az Edit olvasható. Az aukciós oldal szerint további vizsgálatok kellenek, hogy az eredeti vagy sem – írja a Telex.

A levélben azt írják, a rengeteg cikk után, amiben a kézirattal foglalkoztak több szakértő is kétségbe vonta annak eredetiségét, ezért helyszíni szemlére hívták az érintetteket.

A kézzel írt, nyolcsoros költeményt 1935. március 8-án vethette papírra József Attila töltőtollal egy noteszbe. A vers címe Edit, címzettje József Attila analitikusa és szerelme, Gyömrői Edit.

hvg.hu

Szerző: admin