Mit tervez nyugdíjfronton a Magyar Nemzeti Bank?
2019. október 2. 09:12
Közös gondolkodásra invitálta az MNB a nyugdíjpiaci szereplőket azzal kapcsolatban, hogyan lehetne megreformálni a mostani nyugdíjcélú megtakarítások és egészségpénztárak piacát úgy, hogy az minél többeken elérjen és minél többen tagjai legyenek.

Az MNB szerint erre jó megoldást jelenthetnének a jóléti alapok, ezekről bővebben Nagy Koppány igazgató beszélt a Portfolio Öngondoskodás konferenciájának záró szekciójában.

Nagy Koppány, az MNB - Biztosítás-, pénztár- és közvetítők felügyeleti igazgatóságának igazgatója előadásában elsősorban a jóléti alapok előnyeit emelte ki:

Előadásában kitért arra, hogy 100 év alatt kétszeresére nőtt a várható élettartam a világban, miközben a jólétben egyre kevesebb gyerek születik. A magyar korfa alapján is látszik, hogy nő a demográfiai nyomás, 2060-ra duplázódhat a demográfiai függőség. Ez utóbbi valamelyest változhat a családvédelmi akcióterveknek köszönhetően.

Kitért arra, hogy a V4-es országok között kiemelkedik a magyar háztartások pénzügyi vagyona, az ingatlant is beleértve ez GDP-arányosan már 200% lenne. Az viszont már kevésbé jó, hogy az életbiztosítási és  nyugdíjmegtakarítások aránya GDP-arányosan csupán 9%-ot tesz ki, ez jóval alacsonyabb, mint az EU-átlag 46,5%-a.

A nyugdíjcélú megtakarítások körében a tartalékok és az állományok nőnek, egyedül a NYESZ esetében van visszaesés 2014 végéhez képest. Ha az aktív befizetőket és aktív tagokat nézzük, akkor itthon mintegy 29%-ot tesz ki az effektív nyugdíj-kiegészítési lefedettség. Ez azt is jelenti, hogy 70%-nak semmilyen nyugdíjmegtakarítása sincs.

Részben a fentiek miatt dolgozta ki az MNB Versenyképességi Programját, ebben többek között kiemelik.

Jövő héten tart majd az MNB egy tájékoztatót arról, miképpen alakítanák át a teljes költségmutatót rendszerét (TKM) – ezt szeretnék kiterjeszteni a pénztári szektorra is. Emellett nyugdíj ágon a demográfiai kihívások enyhítése, egészség ágon pedig a magánforrások intézményesítése érdekében tudnának fellépni az MNB által vizionált jóléti alapok.

Szerinte a jóléti alapok tömeges elérést biztosítanának, mert alanyi jogú tagságot adnának, emellett aktívan finanszíroznák a gazdaságot is a tőzsdén és állampapírokon keresztül. Nem beszélve arról, hogy a fiatalokat is megszólíthatja a bővített szolgáltatási palettával (első lakásvásárlás, gyermekszületés révén). Ez a gyakorlatban úgy nézhetne ki, hogy lenne az egyéni jóléti számlának nyugdíj és egészség zsebe is, ezeket családbarát módon is fel lehetne használni.

Az elképzelés szerint minden munkavállaló alanyi jogon tagja lehetne az egészségpénztárak és a nyugdíjpénztárak fúziójából létrejövő jóléti alapoknak.

Az egyéni befizetés bérarányos mértékéről mindenki saját maga döntene.

Ezt egészítenék ki a munkáltatók kedvezményes adózású támogatással. A jelenlegi adójóváírást felválthatja egy állami normatív támogatás.

Portfolio nyomán

Szerző: admin