Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály
2021. október 21. 09:36
87 éves korában, október 20-án meghalt Csíkszentmihályi Mihály. Utolsó napjait otthon töltötte, családja körében – közölték a tudós hivatalos Facebook-oldalán csütörtökön.

Csíkszentmihályi Mihály a flow-elmélet, vagyis egy nagyon összpontosított elmeállapot pszichológia koncepciójának megalkotója, a kevés világhírű magyar tudós egyike.

A Széchenyi-díjas magyar-amerikai pszichológus 1934-ben született, Fiumében, magyar nemzetiségű családban. A Magyar Érdemrend nagykeresztjének tulajdonosa, az MTA külső tagja volt, szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás. Könyveiben azon örök kérdésekre adott választ, hogy mi a boldogság, és hogy leszünk boldogok, s ezzel nagy sikert aratott a társadalom körében. A munka mögött az író életen át tartó kutatása állt.

Csíkszentmihályi 1975-ben írta le tudományos pontossággal az ún. „flow-élményt”.

E tudományterület egyik legkiválóbb kutatójának számít azóta is. Szerinte az, miképp alakul valakinek a sorsa, sok tényezőtől függ: a génektől, a kultúrától és saját élményeitől. Döntő azonban, hogy mit kezdünk a lehetőségeinkkel, s miképp használjuk ki őket. A legfontosabb az életben azt megtalálni, ami örömet szerez, és amiben kiteljesedhetünk: legyen ez akár a sport, akár művészet vagy a tudomány, illetve bármi más.

A lényeg, hogy ezáltal jól érezzük magunkat, és előbbre vigyük a társadalmat, az emberiséget. Találjuk meg, mi is számunkra a boldogság, ezáltal jövünk rá, mi az élet értelme.

A flow olyan állapotot jelent, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenységben, amit csinál.

A koncentrálás és a kontroll érzése ekkor nagyon magas, és úgy érzi, mintha egy energiabomba lenne, mintha a mindennapi problémák megszűnnének, a gondjai háttérbe szorulnának.

Az időérzékelése is megváltozik, mert úgy érzi, mintha állna az óra. Bármilyen tevékenység kiválthatja ezt az érzést: sportolás, művészet gyakorlása, gyerekekkel játszás vagy akár éppen a futószalag melletti munka. Ez azt jelenti, hogy a flow nem a tartalomtól függ, hanem a tevékenység minőségétől.

A legfontosabb feladat, hogy legyen előttünk egy konkrét cél! 

Magyar Hang nyomán


Szerző: admin