Elhunyt Kósáné Kovács Magda
2020. július 29. 09:22
Hosszan tartó, gyógyíthatatlan betegség után, életének nyolcvanadik évében, július 27-én elhunyt Kósáné Kovács Magda baloldali politikus, a Horn-kormány munkaügyi minisztere, volt európai parlamenti képviselő.

A rendszerváltáskor az MSZP színeiben politizált, az 1990-es választáson listán jutott be a parlamentbe.

Később Józsefváros egyéni körzetben megválasztott képviselője volt, 1994–95-ben munkaügyi miniszter, 1996-tól az MSZP ügyvezető alelnöke.

Az első, 2004-es választáson került be az Európai Parlamentbe, ahol az Európai Szocialisták frakciójának alelnökévé választották. 2011-ben egyik alapítója lett a Demokratikus Koalíciónak.

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke így búcsúzott tőle:

"Elment egy angyal.

A tisztesség, a becsület, a felelősség angyala. Kósáné Kovács Magda. Az egyik legtisztességesebb politikusa a magyar hazának.

“Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani” - hangzik szállóigévé vált krédója. És ő megfelelt az önmaga által állított mércének: tisztességes volt, és annak is látszott.

Ha kellett, szakított, ha kellett, küzdött. Csak egy dolog érdekelte: hűségesen szolgálni tisztességes hitét.

Szerény ferencvárosi lakásából szervezte, segítette a nehéz helyzetben lévők, az elesettek ügyét. Semmi urizálás. Semmi zavaros háttér.

Baloldali volt. De nem dogmatikus. Nem régimódi. Franciás eleganciával és tudással és európai nyitottsággal mozgott itthon, és Brüsszelben, aluljárókban, és az Európai Parlament épületében.

Volt miniszter, magyar és európai képviselő, a Demokratikus Koalíció alapítója, tisztségviselője.

Pár hónapja találkoztunk utoljára. Édesanyám és Magda egy helyen szenvedték utolsó hónapjaikat. Egyazon betegségben. Fogta a kezemet, és beszélt az országról. Egyenes mondatokban. Régi tűzzel. De mégis erőtlenül.

Ma elment.

Iszonyatos heteket élünk. Mennek el barátaink, akik mércét is jelentettek. Nekünk, a maradóknak.

Elment egy angyal. A tisztesség és becsület angyala. Mosolyod melege maradjon a szívünkben!

Ölellek, Magda! Mindhalálig" - írta Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán.

 

- a szerk.

 

Szerző: admin