Elkészült a hazai lovassport történetének legnagyobb beruházása
2018. augusztus 20. 06:12
Átadták Közép-Európa legújabb és legmodernebb lovasközpontját Szilvásváradon.

A Kincsem Nemzeti Lovasprogrammal keretében Szilvásváradon mintegy 6,8 milliárd forintból három ütemben, négy év alatt megvalósult fejlesztéssorozat a magyar lovassport történetének legnagyobb beruházásaként meghatározó pillére a teljes hazai lovas ágazat megújításának - mondta az átadón Nagy István agrárminiszter.

A csaknem 10 hektáron megvalósult fejlesztés eredményeként az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad fontos történelmi karaktert is őrző és megtestesítő lipicai lovasközpontja immár valamennyi lovas szakág számára ideális felkészülési és versenyzési lehetőséget biztosít. Egyúttal jelentősen növeli a régió és a település idegenforgalmi vonzerejét, így a térség gazdaságát is erősíti - hangsúlyozta a miniszter.

Dallos Andor, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója felidézte a beruházás mérföldköveit.

Mint mondta, a fejlesztéssorozat első ütemében megújult és kibővült az immár 650 néző befogadására alkalmas, 15 boxos istállót is magában foglaló fedett lovarda.

Ezt követte a felvonulási terület, majd a nagy lovaspálya nemrégiben befejeződött, 3,6 milliárd forintos korszerűsítése. Az utóbbi új lelátórendszert kapott, 6500 látogató befogadására alkalmas. Felszereltsége a bemelegítő pályához hasonlóan minden nemzetközi szabványnak megfelel, speciális négy évszakos pálya talaja pedig kiváló nedvességelvezető és "lólábkímélő".

Az országszerte 6 telephelyen mintegy 300 lovat tenyésztésben tartó, a takarmányt saját területein maga termelő ménesgazdaság alapvető célja, hogy Szilvásvárad a lovasoktatás és kutatás hazai központja legyen.

A most átadott létesítmény nem csupán lovas, hanem egyéb kulturális programok megrendezésére is alkalmas.

MTI nyomán

 

Fotó: Komka Péter

Szerző: admin