Eltűntek a magyar írók az irodalmi Nobel-díj esélyesek közül
2020. október 5. 17:58
Az utóbbi években két magyar író is esélyesnek számított néhány nappal az irodalmi Nobel nyertesének bejelentése előtt a díjra, most nincs se Nádas Péter, se Krasznahorkai László a fogadóirodák listáinak élbolyában.

Az irodalmi Nobel-díjról a Svéd Akadémia tagjai döntenek.

Tavalyelőtt az akadémiát megrázó szexuális zaklatási és kiszivárogtatási botrány miatt elhalasztották a díj átadását. Az akadémia több tagja és vezetője is lemondott, és több új taggal gyarapodott a testület, amelynek szabályzata is megújult azóta, és tavaly kiosztották a 2018-as és 2019-es díjat is. Előbbit a lengyel Olga Tokarczuk, utóbbit az osztrák Peter Handke kapta.

A díj odaítélése előtt mindig felpörögnek a latolgatások, sokan találgatják, kinek lehet esélye megkapni a legrangosabb irodalmi kitüntetést és a vele járó tízmillió adómentes svéd koronát.

Évekre visszamenőleg az látszik, hogy a legnagyobb fogadóirodák nagyrészt jól értékelték az esélyeket, mert általában ott volt az elsők között az az író/költő, aki végül megkapta a díjat, igaz, általában nem az abszolút favorit lett végül a befutó.

Ilyen értelemben évek óta várományosnak számít például Haruki Murakami, Margaret Atwood, vagy Ngugi Wa Thiong'o. És eddig mi, magyarok is izgulhattunk a – Kertész Imre utáni – második irodalmi Nobel-díjas íróként, egész pontosan Nádas Péter és Krasznahorkai László miatt, akik szintén nagyon jó oddszokkal (eséllyel) szerepeltek. Idén eltűntek a fogadóirodák listáiról a magyar favoritok.

Hétfőn öt író szerepel kevesebb, mint 10-es oddsszal a Ladbrokes listáján, azaz ők a legesélyesebbek: a 2018-ban alternatív Nobelt kapott guadalupei író, Maryse Condé (5-ös oddsz), a hazánkban is népszerű orosz Ljudmila Ulickaja (6-os oddsz), a szintén nálunk is népszerű japán Haruki Murakami (7-es oddsz), A szolgálólány meséje szerzője, a kanadai író, költő és feminista aktivista Margaret Eleanor Atwood és az évek óta esélyesnek számító, angolul és kikuju nyelven alkotó kenyai író, költő, drámaíró, publicista Ngugi Wa Thiong'o (9-es oddsz).

A listán jóval kisebb eséllyel szerepel még többek között Anne Carson, Cormac McCarthy, Jon Fosse, Karl Ove Knausgård, Michel Houellebecq, Milan Kundera, és Stephen King is.

Természetesen van még négy nap, a verseny óráról órára változhat, és végül az is lehet, hogy egy kevésbé esélyes szerző nyer, mint történt ez 2016-ban, amikor sokak meglepetésére Bob Dylan kapta a díjat, vagy netán, mégis csendben befuthat egy magyar szerző is.

hvg.hu

 

 

Szerző: admin